Nagyvilág

Németország megbénult

Negyven centis hó, orkán, elszigetelt települések, lezárt utak és sebesültek országszerte. Jövő héten tovább durvul a helyzet.

Németországot szombatra szinte teljesen megbénította az éjszaka óta szakadatlanul hulló hó. A hatóságok szerint különösen északon és északkeleten mintegy 40 centiméteres friss hó esett, de nem sokkal jobb a helyzet az ország más vidékein sem.

Az ítéletidő újabb rohama leginkább Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokat sújtotta, ahol a havazást orkán erejű szél is kísérte. Több települést a leesett hó teljesen elzárt a külvilágtól. Számos jármű elakadt a hóban, miközben a mentés rendkívül lassan halad, az ítéletidő miatt ugyanis a hókotrók és a vontatók is csak nehezen tudnak közlekedni. A közutakon a hó és a jég miatt számos baleset történt, értesülések szerint legkevesebb hárman meghaltak, többen megsebesültek. Több autópályát a hatóságok hosszabb időre lezártak.

Nem jobb a helyzet a vasúti közlekedésben sem. A német vasút, a Deutsche Bahn közlése szerint különösen az északi, északkeleti régióban több járat nem közlekedik, másutt pedig jelentős késésekre kell számítani. Akadozik a vonatközlekedés az ország más térségeiben, fennakadások voltak a nagysebességű, úgynevezett ICE-vonatok közlekedésében is. A hó és a jég a gyalogosokat is rendkívüli megpróbáltatások elé állította. Rendkívül sok baleset történt, a kórházak tele vannak ellátásra szorulókkal.

Szombat délutáni közlés szerint a mentők és a tűzoltók állandó bevetésben vannak, de nem győzik a munkát. A hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthonaikban, az autót pedig csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe.

A mostani havazás még el sem állt, a meteorológusok azonban a hét elejére már újabb utánpótlásról beszélnek. Az előrejelzések szerint keddtől újabb hóhullám és ismét erősebb lehűlés várható.
Utoljára a hetvenes évek végén volt hasonló ítéletidő Németországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik