Nagyvilág

Távozott a bukott elnök Hondurasból

Távozott Hondurasból a tavaly nyáron megbuktatott elnök, aki hónapok óta a brazil nagykövetségen tartózkodott, de utódja szerdai beiktatásával párhuzamosan amnesztiát és engedélyt kapott az elutazásra.

Manuel Zelayát az új elnök, Porfirio Lobo személyesen kísérte ki a főváros, Tegucigalpa repülőterére, ahonnan felszállt vele a Dominikai Köztársaságba tartó gép.

Zelayát a hadsereg június 28-án tartóztatta le, és küldte száműzetésbe Costa Ricába az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vita nyomán. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől a baloldali politikust, aki azonban nem adta fel a harcot: szeptemberben titokban visszatért az országba, és a brazil képviseleten keresett menedéket, onnan próbálva elérni visszahelyezését az elnöki tisztségbe.

Zelaya távozásával valószínűleg lezárul a hondurasi politikai válság és egyben enyhül a közép-amerikai ország nemzetközi elszigeteltsége. A volt elnök ugyanakkor – közvetlenül azt megelőzően, hogy beszállt volna a gépbe – közölte, hogy vissza fog térni. A repülőtérnél Zelayát több ezer híve búcsúztatta, akik a gép felszállásakor azt kiabálták: “a nép veled van.”

A volt elnök távozásának előzményeként a hondurasi legfelsőbb bíróság helyi idő szerint kedden felmentette azokat a katonai parancsnokokat, akik részt vettek Zelaya megbuktatásában.

Néhány órával később a tegucigalpai parlament politikai büntetlenséget szavazott meg Zelayának és mindenkinek, aki részt vett eltávolításában. Szerdán pedig beiktatták hivatalába Porfirio Lobo új elnököt, aki rögtön az eskü letétele után aláírta az amnesztiarendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik