Nagyvilág

Koreaiak letartóztattak egy amerikai férfit

Illegális határátlépésért letartóztattak hétfőn Észak-Koreában egy amerikai állampolgárságú férfit - jelentette csütörtökön a KCNA hivatalos hírügynökség.

Az illető, akinek személyazonosságát nem közölt a KCNA, Kína felől hatolt be az országba.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője a Szöulban fogott hírre reagálva azt mondta: nem tudnak semmit az ügyről.

A múlt hónapban Phenjan egy másik olyan amerikai állampolgár elfogásáról számolt be, aki szintén Kína felől jutott be a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országba.

Az ő személyazonosságát sem hozták nyilvánosságra, de szinte biztosra vehető, hogy arról a koreai származású misszionáriusról, Robert Parkról van szó, aki a befagyott Tumen határfolyó jegén átkelve lépett észak-koreai területre.

Állítólagos célja, hogy igyekezzék rávenni az észak-koreai vezetést az országban raboskodó politikai elítéltek szabadon engedésére.

Közben Észak-Korea tovább folytatja hadgyakorlatát. Az észak-koreai tüzérség csütörtökön ismét tüzet nyitott a Sárga-tenger egyik körzetében, amelynek hovatartozásáról évtizedek óta vita dúl a két Korea között – jelentette a Yonhap szöuli hírügynökség.

A Yonhap azt közölte, hogy több gránát egy dél-koreai igazgatás alatt álló sziget közelében csapódott be a tengerbe, bár a hírek szerint még a határ északi oldalán.

A dél-koreai hadsereg illetékesei egyelőre nem akartak érdemben nyilatkozni: mint mondták, ellenőrzik a híreket.

Észak-Korea kedden két hajózástilalmi övezetet jelölt ki Dél-Koreával közös, vitatott nyugati tengeri határvidékén, s szerdán tüzérségi hadgyakorlatot kezdett itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik