Nagyvilág

Kivégezték őket, mert a kormány ellen tüntettek

Iránban felakasztottak csütörtökön két embert, miután halálra ítélték őket kormányellenes tüntetésen való részvételért - jelentette az Isna hivatalos hírügynökség.

Velük együtt eddig összesen 11 embert ítéltek halálra, mert részt vettek valamely demonstráción. Ők az első kivégzettek.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök júniusi újjáválasztása a csalás gyanúja miatt erőszakos tüntetések hullámát, az ország 30 éve legnagyobb belpolitikai válságát váltotta ki.

A 11 embert az iszlám hatalom megdöntésére tett kísérletért, fegyveres bűnszervezethez való tartozásért és azért ítélték halálra, mert moharebnek, vagyis Isten ellenségének tekintik őket.

A két kivégzett egyike egy monarchista szervezethez, a másik pedig a Népi Mudzsahedek Szervezete ellenzéki csoporthoz tartozott.

Egyikük ügyvédje azt állította a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a férfit még két hónappal a választás, illetve az azt követő tüntetéssorozat kezdete előtt letartóztatták. Családjának fenyegetésével csikartak ki belőle vallomást.

Az ügyvéd közölte: sokkhatásként érte az ítélet végrehajtásának a bejelentése, mert sem őt, sem az elítélt családját nem tájékoztatták erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik