Nagyvilág

11-en fagytak meg Romániában egy nap alatt

A sarkvidéki hideg tizenegy ember halálát okozta az elmúlt huszonnégy órában Romániában, a hatóságok narancssárga fokozatú "fagyriadót" rendeltek el néhány északkeleti és erdélyi megyében.

A Realitatea hírtelevízió hétfői jelentése szerint az áldozatok fagyhalála amiatt következett be, hogy Suceava, Botosani, Iasi és Neamt, valamint Brassó, Hargita és Kovászna megyében a hőmérő higanyszála az éjszaka folyamán mínusz 26 Celsius-fok alá süllyedt.

A Kárpátokon túl fekvő Bukarestben hajnalban a fagypont alatti 21 fokra süllyedt a hőmérséklet.

Szerdáig riadókészültség

Hétfő reggel -34 fokot jeleztek Bodzafordulón – írja a Krónika című erdélyi napilap. A háromszéki település Románia leghidegebb pontjaként ismert, 2005 februárjában itt -36 Celsius fokot mértek. A bodzafordulói polgármesteri hivatal keddtől felfüggeszti az óvodai és iskolai oktatást, ha továbbra is -30 fok alatt lesz a hőmérséklet. A hőmérő higanyszála hétfő reggelre Erdély-szerte -20 fok alá ereszkedett, Csíkszeredából -31,3, Sepsiszentgyörgyön pedig -30 fokot jeleztek de Kézdivásárhelyen és Baróton is -29 fokot mértek.

A városokban a hatóságok menhelyeket készítettek elő a hajléktalanoknak, a kórházakban is külön kórtermek vannak előkészítve a hideg miatt kórházba szállított személyek kezelésére. A néhány napja elrendelt fagyriadó szerdáig van érvényben.

Bulgária leghidegebb napja

A hétfői bejelentés szerint Szófiában és az északkeleti Sumenban egy-egy hajléktalan szenvedett fagyhalált. Az ugyancsak északkeleti Valcsi dolban pedig egy idős ember merészkedett ki otthonából a hóviharba, ami a halálát okozta. Ugyancsak a szokatlanul zord időjárás számlájára írható két beteg halála is. Az őket szállító mentőautók elakadtak a téli időjárás miatt használhatatlanná vált utakon, és ezért a betegeket nem tudták kórházba szállítani – jelentette a Dnevnik című újság.
Hétfő reggel az északi Glavinicában 29 Celsius-fokos hideget mértek.

A balkáni ország középső részén mínusz 24 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Bulgáriában az eddigi leghidegebbet – mínusz 38,3 fokot – 1947-ben az ország nyugati részében lévő Tranban mérték. A Fekete-tenger partján fekvő Várnát továbbra is elzárják a külvilágtól a heves hóviharok.

Az északkeleti térség városaiban hétfőn szünetel az oktatás. A meteorológiai szolgálat szerint várhatóan ez a hétfő lesz az idei bulgáriai tél leghidegebb napja. Az előrejelzések szerint a hideghullám Bulgáriában a hét végéig még biztosan eltart.

Tizenegyen fagytak meg Lengyelországban az idei tél eddigi leghidegebb éjszakáján: a délkeleti Przemysl közelében mínusz 32 Celsius-fokot mértek a hétfőre virradó éjjel, az északkeleti Suwalkiban pedig mínusz 31-et.

16 fagyhalál Lengyelországban

A fagyos hétvégén összesen tizenhatan haltak meg kihűlés következtében – közölte hétfőn a varsói kormány válságközpontja. A fagypont alatti hőmérsékletek várhatóan szerdáig tartanak.

A dermesztő hidegben ezrek vannak két hete áram nélkül, a január eleji heves havazások ugyanis sok villanyoszlopot és vezetéket megrongáltak. Hétfő délelőtt az ország déli részén mintegy 8 ezer háztartásban nem volt még villany. A szerelőknek ugyanakkor 3 ezer embert sikerült újra áramhoz juttatniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik