Nagyvilág

Még találtak túlélőt Haitin

A haiti földrengést követő 11. napon, szombaton is sikerült kimenteni a romok alól egy férfit a fővárosban. Közben figyelmeztető lövésekkel és könnygázzal kellett a segélyosztásra várakozó tömeget eloszlatniuk az ENSZ-katonáknak.

Csoda történt

A 24 éves haiti fiatalembert egy belvárosi szálloda romjai alól hozták ki francia, amerikai és görög mentőkből álló csoport tagjai. A férfi kopogtatott és beszélt a hozzá mind közelebb kerülő mentőkkel, akik a Hotel Napoli Inn épületének maradványai alól ásták ki a túlélőt.

Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni Wismond Exantust, aki viszonylag szerencsésen megúszta: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. Exantust azonnal kórházba szállították.

A mentőcsoport tagjai szerint még több túlélő lehet a romok alatt, egyes források úgy tudják, hogy még négy férfi és egy nő lehet a törmelékek között, akiket még megpróbálnak kihozni.

Christophe Renou, a francia tűzoltók parancsnoka valóságos csodának minősítette Exantus túlélését, s azt mondta: remélhetőleg nem ez az utolsó csoda.

A tizenegy napot a romok alatt eltemetve, teljes sötétségben töltő fiatalember azt hitte, hogy csak hat napja van az összeomlott háromszintes szálloda törmelékeinek fogságában.

Előzőleg a port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást. Az ENSZ egyik szóvivője azt jelentette be, hogy “a kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést”. A nemzetközi mentőalakulatok több mint 130 túlélőt mentettek ki a romok alól a január 12-i földrengést követően.

A túlélőknek sem könnyű

Figyelmeztető lövésekkel és könnygázzal kellett megfékeznie az ENSZ-katonáknak szombaton egy segélyosztásnál összeverődött, több száz fős tömeget Port-au-Prince-ben.

A brazil kéksapkások egy régi katonai repülőtéren létesített segélyosztóhelynél próbálták fenntartani a rendet.

A tömeg előbb békésen állt sorban az élelmiszer-csomagokért, szójababolajért és vízért, de később megrohanta a szállítmányt, s az ENSZ-katonáknak be kellett avatkozniuk: csak fegyverhasználattal és könnygázzal sikerült jobb belátásra bírni a rendbontókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik