Nagyvilág

Nem kér a netleckéből Kína

Kínának nincs szüksége arra, hogy Washington leckét adjon neki az internettel kapcsolatban - jelentette ki egy kínai onlinemédia-szövetség vezetője a két ország között folyó nyilatkozatháború keretében. Arra reagált, hogy Hillary Clinton segítséget ígért a kínai internetezőknek abban, hogy átjuthassanak "a pekingi kormány által emelt, több tízezer weboldalt blokkoló nagy tűzfalon".

Kínának nincs szüksége arra, hogy Washington leckét adjon neki az internettel kapcsolatban – jelentette ki egy kínai onlinemédia-szövetség vezetője a két ország között a témában folyó nyilatkozatháború keretében. Min Ta-hong közölte, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tiszteletlen volt az országgal szemben.

Arra reagált, hogy Clinton az egész világon egységesen elérhető, szabad információs világháló megteremtését szorgalmazta, és az internetes korlátozásokat modernkori Berlin-falaknak nevezte csütörtökön. Továbbá segítséget ígért a kínai internetezőknek abban, hogy átjuthassanak a pekingi kormány által emelt, több tízezer weboldalt blokkoló “nagy tűzfalon”.

Ta-hong ezek után úgy látja, Kína nem fogadhatja el, hogy bárki feltételeket szabjon neki a “nemzetbiztonság” vagy a “társadalmi stabilitás” ügyében. “Az, hogy az ország miképpen fejleszti és irányítja internetes hálózatát, a kínai nép dolga. Kínában az internet nyílt és az internetezők száma az országban már elérte a 384 milliót” – mondta. Ezért visszautasították Clinton felszólítását, és megállapította, hogy ez ártott a két ország kapcsolatainak.

Majd felszólította az Egyesült Államokat, hogy “fejezze be igazságtalan Kína-ellenes vádaskodását az úgynevezett internet-szabadság hirdetésével”.

A Fehér Ház szóvivője ezt követően közölte, hogy Barack Obama amerikai elnököt továbbra is aggasztja a Google internetes szolgáltató és a kínai kormány között folyó vita, ezért Washington válaszokat vár Pekingtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik