Nagyvilág

Nagy a hallgatás a Rózsa-Flores-ügyben

Balázs Péter egy fideszes képviselőnek adott válaszában kifejtette: a jog által nyújtott minden lehetőséget megragadott, hogy segítsen a Bolíviában letartóztatott Tóásó Elődnek. A külügyminiszter nem zár ki egy nemzetközi vizsgálatot, Romániával és Írországgal összefogva, ám ehhez hónapok óta hiába vár a bolíviai külügyminiszter hivatalos tájékoztatására.

Balázs Péter külügyminiszter válaszolt Ágh Péter fideszes képviselő Tóásó Előddel kapcsolatos kérdésére. Ebben kifejti: a rendőrségi akció során letartóztatott Tóásó Előd érdekében a magyar konzuli szolgálat haladéktalanul megtette mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a konzuli védelemről szóló törvény és végrehajtási rendelete előír, illetve „honfitársunk érdekében — ezen túlmenően is — mindent megtett, amit a nemzetközi közjogi szabályok, továbbá a helyben hatályos jog lehetővé tesz”.

A magyar külügy nem láthatja el a védelmet

A külügyminiszter hivatalos válaszában kitért arra is, hogy Tóásó Előd jogi képviselete biztosított: a védőügyvéd keresésében szintén a konzuli szolgálat segített. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hatályos magyar jogszabályok alapján a konzuli tisztviselő nem láthatja el a fogva tartott magyar állampolgár jogi képviseletét, ahogy a védő munkadíját sem állhatja. Ám segítséget nyújtott, hogy ehhez saját, vagy más forrásból anyagi támogatáshoz jusson.

Balázs Péter kitért arra is, hogy Bolívia lényegében nem részese egyetlen nemzetközi bűnügyi jogsegélyegyezménynek sem, illetve nincs kétoldalú jogsegélyegyezmény Magyarország és Bolívia között. „Ez hátráltatja, illetve akadályozza, hogy a jelenleg is folyamatban lévő büntetőeljárásról hivatalos forrásból részletes információkat, tájékoztatást kapjunk” – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy több ízben kértek hivatalos tájékoztatást az ügyben. Ám miután ilyen „hónapok óta nem érkezett, legutóbb, 2009. november 12-én kelt levélben kértem nyomatékosan a bolíviai külügyminiszter hathatós közbenjárását annak érdekében, hogy az áprilisi rendőrségi akció kapcsán lefolytatott vizsgálatok eredményeiről és a Tóásó Előd ellen indult büntetőeljárás állásáról hivatalos tájékoztatást kapjunk az eljáró bolíviai hatóságoktól” – írta Balázs Péter. Elismerte: a levélre még nem érkezett válasz.

Nemzetközi vizsgálatot szeretnének

„Következetesen képviselt álláspontunk szerint nyitottak vagyunk egy, a rendőrségi akció körülményeinek kivizsgálására hivatott nemzetközi vizsgálatban való részvétel iránt, amennyiben az nem veszélyezteti Tóásó Előd fogva tartott magyar állampolgár védelmét, érdekeit és nem nehezíti helyzetét” – írta a tárcavezető.

Egy nemzetközi vizsgálatban való magyar részvételről, annak formájáról azonban elsősorban a külügyminiszteri levélre adott hivatalos bolíviai válasz ismeretében, illetve annak – a diplomáciában szokásosan elfogadott néhány hetes határidőn túli – elmaradása esetén lehet döntést hozni – tette hozzá Balázs Péter.

A külügyminiszter szerint a magyar fél lépéseit az is befolyásolja, hogy miként döntenek az ügyben érintett további EU tagállamok, Írország és Románia, ugyanakkor e tagállamok pontos álláspontját, a vizsgálat formájára vonatkozó konkrét elképzeléseket a mai napig nem osztották meg velünk. „Magyarország több ízben jelezte mindkét tagállam felé együttműködési készségét, szándékát (illetve az akció során elhunyt magyar nemzetiségű román állampolgár holttestének hazaszállításában a családnak és a román konzuli szolgálatnak nyújtott segítsége révén bizonyította is ezt)” – véli Balázs Péter, hozzátéve, hogy egy ilyen vizsgálat csak és kizárólag akkor lehet eredményes, ha ehhez a bolíviai fél hozzájárul, és ahhoz támogatást nyújt.

Az Eduardo Rózsa-Flores csoportjához tartozó Tóásó Elődöt 2009 áprilisában vették őrizetbe, és egy bolíviai börtönbe szállították. Vádemelés azonban azóta sem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik