Nagyvilág

Lemond a német ellenzéki vezér

Nem jelölteti újra magát a Baloldal elnöke.

Lemond parlamenti mandátumáról Oskar Lafontaine, a német ellenzéki Baloldal pártjának elnöke – vált ismerté pénteken Berlinben párton belüli forrásokból.

Az idézett források szerint a 66 éves – egykori szociáldemokrata – politikus szombaton részt vesz a Baloldal elnökségi ülésén, és azon készül bejelenteni erre vonatkozó döntését. Lafontaine – aki Lothar Biskyvel együtt 2007 óta a párt társelnöke – a Baloldal májusi kongresszusán nem kívánja újrajelöltetni magát az elnöki tisztségre sem – közölték a források. A szóban forgó értesüléseket ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg.
A Saarbrücker Zeitung mindezzel kapcsolatban arról írt, hogy Lafontaine mindenekelőtt egészségügyi okból vonul vissza a szövetségi szintű politizálástól, és a jövőben csakis tartományi szinten kíván politizálni. A jelenlegi pártelnök ugyanis egy személyben a Baloldal pártjának saar-vidéki parlamenti frakciójának vezetője is; a jövőben csak erre a feladatra kíván összpontosítani.

A Gregor Gysivel, a párt alsóházi frakcióvezetőjével együtt rendkívül jó szónoki képességekkel rendelkező baloldali politikust néhány héttel ezelőtt prosztatarák miatt megoperálták. Betegsége – mint a lap írta – hosszabb utókezelést tesz szükségessé.

A Baloldal pártját az elmúlt hetekben sajátos hatalmi harc bénította meg. A belső harc a párt nyugati, illetve keleti tartományi szövetségei között bontakozott ki. Ennek jeleként a mecklenburg-elő-pomerániai Dietmar Bartsch, a Baloldal ügyvivője bírálta Lafontaine – általa túlzottan radikálisnak tartott – ellenzéki irányvonalát. Gregor Gysi viszont a pártelnök mellé állt, és Bartschot közvetve lemondásra szólította fel. A politikus ennek nyomán bejelentette, hogy a tavaszi pártkongresszuson nem jelölteti magát újra az ügyvivői tisztségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik