Nagyvilág

Akadozik a segélyosztás Haitin

Hétszáz akadályt számolt össze az ENSZ segélyező szervezete, amely lehetetlenné teszi az adományok szétosztását a földrengés sújtotta országban.

Rengeteg útakadály nehezíti a segélyek szétosztását Haitin – közölte pénteken az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatala (OCHA).

A világszervezet munkatársai műholdfelvételekről csaknem hétszáz olyan akadályt – leszakadt hidakat, úttorlaszokat, összeomlott épületeket – számláltak össze, amely lehetetlenné teszi a segélyek elszállítását rendeltetési helyükre.
Ez megnehezíti a Világélelmezési Alap (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (Unicef) és más nem kormányzati szervezetek dolgát – közölte az ENSZ-hivatal, amelynek becslése szerint hárommillió ember szorul segítségre Haitiban a múlt heti földrengés miatt.

Közben az amerikai belbiztonsági miniszter közölte, az Egyesült Államok ezután is visszafordítja a haiti illegális bevándorlókat. Janet Napolitano – aki a közép-spanyolországi Toledóban tanácskozott európai uniós hivatali partnereivel – elmondta: a karibi országot sújtó földrengés súlyos katasztrófa volt, de nem ok a kivándorlásra, nem lehet rá menekültkérelmet alapozni.

Felidézte, hogy Washington ideiglenesen védett státusban részesítette azokat a haitiakat, akik január 12-én, a földrengés napján érvényes okmányok nélkül tartózkodtak az Egyesült Államokban. Az intézkedést humanitárius megfontolásból hozták, azért, hogy az érintett nagyjából százezer haiti bevándorló munkát vállalhasson, és így segíteni tudja otthon maradt hozzátartozóit. A január 12. után illegálisan érkezőket azonban ugyanúgy visszaküldjük, ahogy eddig – mondta.

Az Unicef pénteken bejelentette, hogy tudomása szerint összesen egy tucatnál több gyerek eltűnt haiti kórházakból a földrengés után. Jean-Luc Legrand, a szervezet illetékese elmondta genfi sajtótájékoztatóján, hogy idegenek vitték magukkal a csöppségeket. Az Unicef gyanúja szerint a katasztrófa után ismét aktív az a gyermekkereskedő hálózat, amely az állam gyengeségét kihasználva a szomszédos Dominikai Köztársaságon keresztül távoli országokba viszi a gyerekeket, és pénzért örökbe adja őket.

Spanyolországban bejelentették, hogy egy hét alatt 30 millió euró adomány gyűlt össze a haiti földrengés károsultjainak. Ez másfélszer annyi, mint amekkora felajánlás a 2004 karácsonyán a délkelet-ázsiai cunami bekövetkezése után összegyűlt a dél-európai országban.

Az ENSZ egy magas rangú japán illetékese közben bírálta a tokiói kormányt, amiért a távol-keleti szigetország eddig átszámítva mindössze 3,5 millió eurót ajánlott föl Haiti megsegítésére.
Thierry Henry, a Barcelona labdarúgóklub és a francia válogatott csatára felajánlott 56 ezer eurót az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezeten keresztül a haiti károsultak megsegítésére. A futballista fizetése évente nettó 7,5 millió euró a katalán sztárcsapatnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik