Nagyvilág

Kína: nem kell túlértékelni a Google-ügyet

A Google-ügyet nem kellene "túlértékelni", sem a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggésbe hozni - vélekedett sajtótájékoztatóján Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes a Google kilenc nappal ezelőtti döntésére reagálva, miszerint a rendszerét ért Kínából érkező hekkertámadások miatt kivonul az országból.

“A Google ügyét nem szabad a két kormány vagy a két ország kapcsolatának szintjére emelni, különben nem értelmezzük helyesen a helyzetet” – jelentette ki.

Amennyiben külföldi vállalatok Kínában nehézségekbe ütköznek, akkor a helyi törvényekkel összhangban kell megoldást keresniük – húzta alá a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy “a kínai kormány kész segítséget nyújtani az adott probléma megoldásához”.

Ho Ja-fej megjegyezte, hogy sok országban létezik az internet ellenőrzése nemzetbiztonsági okokból, s “ez alól Kína sem kivétel”.

Kínában eddig Ho volt a legmagasabb szintű vezető, aki reagált a Google kilenc nappal ezelőtti bejelentésére, miszerint a rendszerét kínai területről ért beazonosítatlan hekkertámadások arra indították, hogy kivonuljon Kínából.

A 2006-óta a kínai piacon lévő cég keresője tartalmának kötelező szűrése miatt is szót emelt, és kijelentette, hogy a korlátozásoknak nem kíván eleget tenni.

A bejelentéskor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is felemelte szavát az internet szabadságának biztosítása mellett, és később a Fehér Ház szóvivője hasonló tartalmú állásfoglalást tett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik