Nagyvilág

Botránnyá dagadt a müncheni repülőtéri incidens

Hatalmas botránnyá dagadt csütörtökre a müncheni nemzetközi repülőtéren előző nap történt bombariadó, amely súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét.

A Franz Josef Strauss repülőtéren egy utas hordozható számítógépét átvizsgálva a berendezés robbanóanyag gyanúját észlelte, és azonnal jelzett.

A szóban forgó férfi azonban laptopját magához véve elhagyta a biztonsági kordont, és távozott. A hatóságok – noha videokamerák rögzítették a jelenetet – azóta is bottal ütik a nyomát.

Az ügy kapcsán csütörtökön megdöbbenésének adott hangot Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki azonnali mélyreható vizsgálatot sürgetett.

A müncheni repülőtéri hatóságoknak mindenképp le kell vonni a következtetéseket a történtekből – figyelmeztetett a miniszter, és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az úgynevezett testszkennerek bevezetése mellett.

Felháborodottan reagált a történtekre a rendőrség szakszervezete is, a németországi repülőtéri biztonsági intézkedések felülvizsgálatát követelve.

A szakszervezet nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű biztonsági hiányosságok megengedhetetlenek. “Ha valaki gyanúba keveredik, azt azonnal őrizetbe kell venni” – szögezte le a többi között az állásfoglalás.

A szerda délutáni különös incidens nyomán órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok egyfajta rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek. Késő este még mindig több ezer utas várakozott a repülőtéren.

A helyi rendőrség egyelőre adós minden fajta válasszal, illetve magyarázattal. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a biztonsági hatóságok a laptopot elkobozták, csütörtökre azonban kiderült: a férfi – akinek más csomagja nem volt – távozásakor azt megszerezte az ellenőröktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik