Nagyvilág

Az orosz határra telepítenek lengyel rakétákat

A lengyelországi Morag településen, mintegy hatvan kilométerre az oroszországi Kalinyingrádi területtől, helyezik el a Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - írta a védelmi minisztériumra hivatkozva szerdán a Gazeta Wyborcza című lap.

Korábban azt tervezték, hogy az amerikai rakétákat és a kiszolgáló katonai személyzetet a Varsó alatt fekvő Veszola településen helyezik el. A változtatás nem stratégiai jellegű, hanem azzal függ össze, hogy a Varmia-Mazúriai vajdaságban jobbak az amerikai katonák elszállási lehetőségei, valamint jobbak a berendezésekhez szükséges műszaki feltételek – idézte a lap Bogdan Klich minisztert.

Egy rakétaütegben 4-8 olyan indítóállás van, amely PAC-2 és PAC típusú rakéták kilövésére alkalmas. Egy ilyen üteget közel egy századnyi katona szolgál ki – írta az újság. A védelmi minisztérium szóvivője szerdán azt közölte, hogy a rakétarendszert és az azt kiszolgáló közel száz amerikai katonát ez év áprilisában telepítik Észak-Lengyelországba.

A Patriot-rendszer telepítéséről 2008 augusztusában kötött lengyel-amerikai megállapodás alapján 2010-től rövidebb-hosszabb időre egy-egy üteg érkezik Lengyelországba. A mintegy száz rakétával felszerelt üteget olyan eszközökkel látják el, hogy az betagozódhasson a lengyel védelmi rendszerbe. A lengyel személyzet kiképzése és gyakorlatozása után 2012-től már állandó jelleggel fog Lengyelországban működni egy Patriot-üteg a tervek szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik