Nagyvilág

Irán nemet mondott atomügyben

Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia -ügynökséget arról, hogy elutasítja az általuk ajánlott uráncsere tervét. Azt a gyanút, hogy az ország nukleáris robbanófejeket állítana elő, a válaszuk megerősíti, hiszen az ajánlatban megállapított uránmennyiség nem elegendő az atomfegyverekhez.

Irán hivatalosan értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy elutasítja az általuk ajánlott uráncsere kulcsfontosságú elemeit. A terv lehetővé tette volna, hogy a nyugati országok jobban felügyeljék az iráni atomprogramot. Erre azért van szükség, mert azt sejtik, hogy Teheránban nukleáris fegyver előállítására törekszenek.

A gyanút az elutasítás is megerősíti, hiszen ha elfogadják, akkor olyan szint alá csökkent volna az iráni uránkészlet, amelyből
az iszlám köztársaság már nem állíthatott volna elő nukleáris
robbanófejhez szükséges, magas fokon dúsított uránt elegendő
mennyiségben.

Ugyanis a Mohamed el-Baradei akkori NAÜ-főigazgató által kidolgozott terv értelmében Irán átadta volna alacsony fokon dúsított uránkészlete 70 százalékát, amelyet külföldön tovább dúsítottak volna és fűtőelemeket készítettek volna belőle orvosi kutatóreaktorokhoz. Teherán az uránkészlet átadása után egy évvel kapta volna meg a kazettákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik