Nagyvilág

Enyhíthető lesz az üvegházhatás?

Egy új felfedezésnek köszönhetően hamarosan eltávolítható lehet a széndioxid a levegőből. Elisabeth Bouwman, a hollandiai Leiden Egyetem kutatója arról számolt be, hogy olyan katalizátorba botlottak, ami az üvegházhatást előidéző gázokat vonja ki a levegőből.

Egy véletlen felfedezésnek köszönhetően kémikusok olyan katalizátorba botlottak, ami az oxigént érintetlenül hagyja és képes kizárólag a széndioxidot kivonni a levegőből, majd azt hasznos anyaggá alakítani. Ezért az új technika egy nap alkalmas lehet arra, hogy szelektíven és hatékonyan távolítsuk el az üvegházgázokat a légkörből, ráadásul úgy, hogy azokat szerves vegyületekké alakítsuk – tudósít a Science magazin.

Az új eredményekről Elisabeth Bouwman, a hollandiai Leiden Egyetem kutatója számolt be, aki elmondta, hogy a legtöbb olyan katalizátor, aminek a szerkezete egy fémes középpont, például egy rézatom köré épül, képes megkötni a szén-dioxidot egy gázfolyamban. Ha azonban levegőről van szó, akkor jobban szeretnek a bőségesen előforduló, jóval reakcióképesebb oxigénnel párt alkotni, ezért is “teljesen váratlan” az új vegyület ellentétes irányú szelektivitása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik