Nagyvilág

Veszélyes segélyt osztani Haitin

A pattanásig feszült légkör miatt a nemzetközi vöröskereszt munkatársai kénytelenek voltak félbeszakítani a segélyek szétosztását a haiti főváros, Port-au-Prince egyik kerületében - közölték a szervezet genfi székhelyén.

„Jelenleg a mindenüket elvesztett emberek elkeseredettsége miatti légkör rendkívül nehézzé teszi tevékenységünket” – mondta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága helyszínen tartózkodó vezető koordinátora, Riccardo Conti. Azok a csapatok, amelyek például a konyhai felszerelések szétosztását végezték, kénytelenek voltak elvonulni a város Delmas nevű negyedéből – közölte Marcal Izard, a nemzetközi vöröskereszt szóvivője Genfben.

A Port-au-Prince-ben tartózkodó vöröskeresztes munkatársak beszámolói szerint a múlt heti pusztító erejű földrengés túlélői végső elkeseredettségükben egyre több erőszakos cselekményre ragadtatják magukat. Egyes vöröskeresztes csapatoknak azonban sikerült 7500 embert ivóvízzel ellátni, és tucatnyi árnyékszéket elhelyezni.

A fővárostól 60 kilométerre nyugatra lévő, a földrengés által leginkább sújtott Léogane-ba eljutott a vöröskereszt egyik csoportja, és tagjai megkezdték ez elsősegélyek biztosítását végző helyek létesítését. A város házainak 90 százalékát romba döntötte a természeti katasztrófa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik