Nagyvilág

Tízmilliárd dolláros segélyt kaphat Haiti

Tízmilliárd dollár értékű nemzetközi újjáépítési segélyt javasolt a földrengés sújtotta Haiti számára a szomszédos Dominikai Köztársaság elnöke az adományozó országok képviselőinek első tanácskozásán.

Miközben Haitiba továbbra is áramlanak a nemzetközi segélyszállítmányok, az adományozók – külföldi országok és nemzetközi szervezetek – képviselői a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban már a hosszabb távú újjáépítésről és annak költségeiről ejtettek szót.

A házigazda Leonel Fernández, a Dominikai Köztársaság elnöke úgy vélte, Haitinak öt éven át évi kétmilliárd dolláros segélyre, azaz összesen tízmilliárd dollárra lenne szüksége. Fernández szerint bármilyen segélyt nyújtanak, abba feltétlenül bele kell tartoznia, hogy leírják (legalább részben) a nyugati félteke legszegényebb országának adósságait.

Újjáépítésre van szükség

Egyes adományozók már jelezték, milyen pénzügyi segélyt ajánlanak fel. Az Európai Unió intézményei és tagállamai – rendkívüli és hosszabb távú támogatásként – összesen több mint 400 millió eurót folyósítanának, az Amerikaközi Fejlesztési Bank pedig 480 millió dollár értékű haiti tartozást írna le és 444 dolláros hitelt nyújtana.

René Préval haiti elnök az ülésen arra kérte az adományozókat, ne csak a rendkívüli segélyekre összpontosítsanak, hanem országa hosszabb távú fejlesztési szükségleteire is, hiszen újjá kell építeni a haiti gazdaságot, mezőgazdaságot, az oktatási és egészségügyi rendszert, és meg kell erősíteni a karibi ország demokratikus intézményrendszerét.

70 ezernél több halott

A múlt keddi, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben az eddigi adatok szerint több mint 70 ezer ember meghalt, 250 ezer megsérült, másfél millióan pedig hajléktalanná váltak.

kvs bts

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik