Nagyvilág

A WHO szerint 40-50 ezer a halott Haitin

Az Egészségügyi Világszervezet 40 és 50 ezer közöttire becsüli a Haitit sújtó földrengés halálos áldozatainak számát egy vasárnap közzétett dokumentum szerint.

Az ENSZ-szervezet adatai megerősítik a haiti hatóságok legutóbb közölt számait, amelyek szerint a keddi természeti katasztrófa következtében 50 ezer ember meghalt, 250 ezren megsérültek és másfél millióan váltak földönfutóvá. Eddig 25 ezer holttestet gyűjtöttek össze.

A halálos áldozatok között van egy spanyol diplomata is, aki az Európai Unió haiti képviseletén dolgozott – jelentette az RNE spanyol rádió. Eddig három spanyolról tudják biztosan, hogy életét vesztette a földrengésben, húsz további spanyol állampolgárt eltűntként tartanak számon.

Az ENSZ egyik szóvivője úgy vélte, hogy a haiti földrengés a legszörnyűbb katasztrófa, amellyel a világszervezetnek eddig szembe kellett néznie, mert a kormányzat és az ENSZ helyi kapacitásai olyan jelentős károkat szenvedtek. Elisabeth Byrs szerint ebben a tekintetben a haiti földrengés még a 2004-es délkelet-ázsiai szökőárnál is súlyosabb katasztrófa.

Megérkezett Haitira a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csapata – tájékoztatott a szervezet vasárnap. A két orvosból és két ápolóból álló magyar csoport a port-au-prince-i repülőtéren segédkezik a sérültek ellátásában.

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a Global Outreach klinikán kezdte meg munkáját. Úgy tervezik, hogy egy hétig dolgoznak majd a földrengés helyszínén – közölte a szervezet.

Az amerikai helikopterek próbálják felgyorsítatani a segélyek szétosztását Port-au-Prince-ben, ám a kétségbeesett túlélők továbbra is fosztogatják az üzleteket. A haiti kormány 14 élelmiszerosztó pontot jelölt ki a fővárosban, és az amerikai hadsereg igyekszik még több helyszínt találni a élelem és más segélycsomagok szétosztására.

A fővárosból Carrefour városba vezető úton tüntetők lángoló abroncsokból és holttestekből barikádot emeltek. A feldühödött tiltakozók az oszlásnak indult tetemek elszállítását követelték. Az ENSZ közlése szerint a több mint 300 ezres lélekszámú Carrefour épületeinek a fele romba dőlt.

A Port-au-Prince-től 17 kilométerre fekvő Léogane városba, ahol az épületek 90 százaléka összedőlt, szombaton érkezett meg az első segélykonvoj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik