Nagyvilág

Eltemették Szörényi Éva színművésznőt

Eltemették Szörényi Éva színművésznőt szombaton a Los Angeles melletti San Fernando Mission sírkertjében - tudatta a magyar főkonzulátus.

A december 1-jén Los Angeles-i otthonában 93 éves korában elhunyt művésznő földi maradványait Árpádházi Szent Erzsébet szobra mellett szűk családi körben helyezték végső nyugalomra. A Kossuth-díjas színművésznő 1986-ban elhunyt férje mellé került.

A nagy magyar színésznő halála kapcsán a Los Angeles-i magyarság az idei március 15-i ünnepi megemlékezését Szörényi Éva emlékének szenteli – tájékoztatott a temetésen részt vevő Bokor Balázs főkonzul.

Mint rámutatott, Szörényi Éva életének üzenete a magyar szabadság ügye melletti töretlen kiállás és cselekvés volt, így méltó, hogy az életútjáról történő megemlékezés is a nemzeti ünnephez kapcsolódjon.

Szörényi Éva páratlanul tevékeny életében egyedülálló hagyatékot hagyott hátra; több mint 75 éves színészi pályafutása, továbbá 1956 szellemének őrzése során számos alkalommal és helyszínen lépett fel.

A XX. század színházi és filmművészetében meghatározó jelentőségű, Kossuth-díjas művésznő családja kifejezte készségét, hogy a tárgyi hagyatékot (kép-, film- és hangfelvételeket, írásokat) magyarországi megőrzésre, ápolásra és feldolgozásra ajánlja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik