Nagyvilág

Visszafogadná volt tagjait az MKP

A Magyar Koalíció Pártja, bár nem tudja, pontosan ki is lépett ki, visszafogadna mindenkit - mondta az elnök, aki arra bíztat minden szlovákiai magyart, hogy használja bátran anyanyelvét.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) felszólította volt tagjait, hogy térjenek vissza a pártba. A felhívást a párt országos tanácsa fogadta el szombati pozsonyi ülésén – közölte újságírókkal Farkas Iván, az országos tanács elnöke. Csáky Pál, az MKP elnöke leszögezte: az esetleges visszatérési kéréseket egyénileg fogja elbírálni a párt. Kérdésre válaszolva hozzátette: így járnának el az MKP volt elnöke, a Híd mai vezetője Bugár Béla esetében is.

Az MKP-t tavaly öt parlamenti képviselő, alsóbb szintű tisztségviselők és több tucatnyi tag hagyta el, akik saját nyilatkozataik szerint elégedetlenek voltak a párt vezetésével. A kilépők megalapították a Híd pártot, amely a magyar-szlovák együttműködés pártjaként határozza meg magát. “Értesüléseink szerint egyesek lélektani nyomásnak engedve távoztak a pártból, és most sajnálják döntésüket” – jegyezte meg a pártelnök.

Az MTI tudósítójának nyilatkozva Csáky elmagyarázta: az MKP-ból való kilépést írásban kell beadni. Egyesek korábban azt mondták, hogy kilépnek a pártból, de írásban ezt nem tették meg. Ezért pillanatnyilag több esetben nem tudni, ki lépett ki, és ki nem. “Tudomásunk van azonban arról, hogy többen vissza akarnak térni, s ezt lehetővé kívánjuk tenni” – mondta
“Nem tartom valószínűnek, hogy most újabb tagok lépnének ki a pártból” – vélekedett Csáky. “Feszültséget inkább a másik oldalon érzünk” – jegyezte meg. A magyar politikus nem tartja valószínűnek, hogy a Híd bejut a parlamentbe.

Csáky aláhúzta: az MKP-nak az a legfőbb célja – s ez az országos tanács mostani ülésének legfőbb politikai üzenete – hogy a párt a júniusi választáson olyan támogatást szerezzen, amely lehetővé teszi számára, hogy partnernek tekintsék az új kormánykoalíció felállításánál. A cél, hogy a választás után távozzon a jelenlegi kormánykoalíció, illetve, hogy a jövőbeni koalíciónak a Szlovák Nemzeti Párt már ne legyen a tagja. “Szlovákiát tehetségtelen emberek irányítják, akik nem jól vezetik az államot, s csak újabb problémákat teremtenek” – mutatott rá a politikus. Arra a kérdésre, hogy az MKP a választás után együttműködne-e a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal, Csáky lakonikus választ adott: “Erről a választók fognak dönteni” – mondta.

Megismételte: az MKP a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót (SDKU), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) tekinti legközelebbi politikai partnerének.

Az MKP jelöltlistáját március 6-án véglegesítik. A jelöltlistára olyan személyek kerülhetnek csak, akik szakértőnek számítanak bizonyos területeken, elismertek saját régióikban és hajlandóak nyilatkozatban leszögezni, hogy sem a múltban sem ma nem működtek, illetve nem működnek együtt a titkosszolgálatokkal.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ugyanakkor felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy bárhol és bármikor bátran használják anyanyelvüket. A magyar szülőket pedig arra hívta fel az MKP, hogy gyermekeiket az új tanévben is írassák magyar iskolába.
A felhívásokat az MKP országos tanácsa fogadta el, amely szombaton ülésezett Pozsonyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik