Nagyvilág

Legsúlyosabb földrengések közé került a haiti

Azok a haitiak, akik törvényellenesen tartózkodnak az Egyesült Államokban, egyelőre maradhatnak az országban, a katasztrófa miatt; ami az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés volt a világon.

Az Egyesült Államok átmenetileg menedéket nyújt azoknak az illegális haiti bevándorlóknak, akik a keddi földrengés idején már az országban tartózkodtak – közölte az Obama-kormány határozatát Janet Napolitano belbiztonsági miniszter.

A haitiak a döntés értelmében időlegesen védett státust (TPS) élveznek az Egyesült Államokban, ezért Napolitano átmenetileg leállította a már letartóztatott illegális bevándorlók deportálását.

A miniszter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a TPS-t csak azok kapják meg, akik január 12-én már az országban voltak, azokra, akik később utaznak be illegálisan, visszatoloncolás vár.

Az amerikai törvények szerint időlegesen védett státus jár azoknak a külföldieknek, akik természeti katasztrófa, fegyveres konfliktus vagy más ok miatt nem tudnak biztonságban visszatérni hazájukba.

Washington azt is lehetővé teszi, hogy a legálisan az Egyesült Államokban tartózkodó haiti állampolgárok vízumuk lejártával is az országban maradhassanak a következő 18 hónapban.

Eközben a keddi földrengés halálos áldozatainak a száma, a haiti belügyminiszter szerint már kétszázezerre emelkedett. “Már körülbelül ötvenezer holttestet gyűjtöttünk össze. Arra számítunk, hogy összességében száz- és kétszázezer között lesz a halottak számba, habár sosem tudjuk meg a pontos számukat” – mondta pénteken Paul Antoine Bien-Aime. Aramick Louis közbiztonságért felelős államtitkár pedig elmesélte, hogy eddig közel negyvenezer áldozatot temettek el tömegsírokba.

Amennyiben a belügyminiszter által említett adat pontosnak bizonyul, akkor a 7-es fokozatú Haiti földmozgás az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés volt a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik