Nagyvilág

Haiti nem bír a segélyekkel

Köszönik szépen, de egyelőre nagyon nehéz szétosztani a segélyeket - üzent az ország elnöke.

Haiti elnöke köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek a földregés sújtotta karibi ország számára nyújtott segítségért, de elismerte: egyelőre nehézséget okoz a segélyek szétosztásának az összehangolása.

René Préval szombaton azt kérte az adományozóktól, hogy működjenek együtt a haiti kormányon belül létrehozott koordinációs bizottságokkal a segélyek minél gyorsabb szétosztása érdekében. Utalt arra, előfordult, hogy egyetlen nap alatt 74 repülőgép szállt le segélyekkel megrakodva a haiti főváros légikikötőjében.

Az elnök különösen kérte a segélyek szállító szervezeteket, hogy ne próbáljanak meg versengve egymáson túltenni, és a csomagokat lehetőleg tervezetten igyekezzenek szétosztani. “Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért hidegfejjel kell koordinálnunk, nem szabad egymásra mutogatnunk” – mondta.

Préval kormányának székhelyét ideiglenesen áthelyezték az amerikai katonák által ellenőrzött port-au-prince-i repülőtér közelébe, egy rendőrségi épületbe.

Időközben elindult Haitiba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Az őt szállító repülőgép rakterét is telerakodták segélycsomagokkal. Emellett a légi jármű a port-au-prince-i amerikai nagykövetség dolgozóinak is szállít élelmiszert és ivóvizet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár várhatóan vasárnap érkezik a szigetországba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik