Nagyvilág

Filmsorozat miatt fenyegetőzik Izrael

Megalázó körülmények között kérték számon a tel-avivi török nagyköveten az állítólagos antiszemita tévésorozatot. Bár Izrael bocsánatot kért, akár ki is utasíthatják a diplomatát.

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy kiutasítja Törökország tel-avivi nagykövetét, ha a török televízió folytatja annak a filmsorozatnak a sugárzását, amely brutálisnak állítja be a zsidó állam hadseregét.

Danni Ajalon külügyminiszter-helyettes a hét elején kérette hivatalába Oguz Celikholt, a külképviselet vezetőjét, hogy rosszallást fejezze ki az antiszemitának minősített tévéfilm sugárzása miatt.

A nagykövet hosszú várakozásra kényszerült egy folyosón, majd miután Ajalon irodájába léphetett, az ott tartózkodó izraeli funkcionáriusok még csak kezet sem fogtak vele. Egy alacsony kanapéra ültették, majd a miniszterhelyettes munkatársaival magas székekről nézett le rá. Később Izrael bocsánatot kért a török nagykövet megalázó kezelése miatt.

Ajalon szombaton egy televíziós nyilatkozatban kilátásba helyezte: ha filmsorozat következő része is adásba kerül Törökországban, válaszlépésként akár ki is utasíthatják a nagykövetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik