Nagyvilág

Nyolcéves kisfiú került a terrorlistára

Az amerikai légiközlekedés biztonságát ellenőrző szervezet listái finoman szólva sem tökéletesek - figyelmeztet riportjában a New York Times. Egy nyolcéves kisfiú neve egy félreértés következtében születése óta szerepel a gyanús személyek adatbázisában, ezért a repülőtéren rendszeresen tüzetes ellenőrzésnek vetik alá. Kétéves volt, amikor először megmotozták.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma több listát vezet a terrorista gyanús egyénekről. Ezek közül a legismertebb a 2500 nevet tartalmazó különösen veszélyes egyének lajstroma, aki ebben szerepel, egyáltalán nem szállhat fel a gépre. Létezik azonban egy ennél jóval nagyobb adatbázis (13500 fő), amely a gyanús személyeket tartalmazza – őket a repülőtéri biztonságiak alaposabb ellenőrzésnek vetik alá – írja a lapra hivatkozva a globusz.net.

A nyolcéves Mikey Hicks ezen a listán szerepel. A The New York Times szerint minden bizonnyal egy másik Mikey Hickset találtak gyanúsnak a titkosszolgálatok, a kisfiút csak a peches névrokonság miatt motozzák meg rendszeresen a repülőtéren. “Felháborító, hogy terroristák felrobbanthatják az alsónadrágjukat és nem kapja el őket senki, de a fiam nem mehet át egy repülőtéri ellenőrző kapun anélkül, hogy megmotozzák” – fakadt ki a gyermek édesanyja.

A napilap kitér rá, hogy Hicks esete nem az egyetlen – több ezerre tehető a névazonosság miatt rendszeresen ellenőrzött személyek száma.

Az elmúlt években több mint 81 ezren fordultak a hatóságokhoz azt kérve, hogy töröljék az adatbázisban tévedésből szereplő nevüket. Sőt, van, akinek annyira elege lett a repülőtéri biztonságiak zaklatásából, hogy nevet változtatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik