Nagyvilág

Már a BBC sem a régi

A BBC hatalmas összegeket költ az előfizetési díjból médiasztárok foglalkoztatására, drága importműsorokra és sportközvetítési jogdíjakra, ahelyett, hogy a nézettség helyett a minőségi műsorszolgáltatásra törekednék - áll az egyik vezető brit kutatóintézet most megjelent elemzésében.

A Policy Exchange nevű, jobbközép irányzatúnak tartott közéleti elemző csoport 85 oldalas értékelése felrója a brit közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy az “megszállottan hajszolja” a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve.

A jelentés kiemeli, hogy az előfizetői díjakból élő BBC hatalmas összegeket fizet ki a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is “nagyjából ugyanilyen módon” meg tudnák oldani, ha a BBC nem pályázna. Egy komoly különbség mindazonáltal van: mióta a Forma-1-et a BBC közvetíti, az adásokat nem szakítják meg reklámok, a brit közszolgálati társaság hazai sugárzású műsoraiban ugyanis soha nincsenek kereskedelmi hirdetések.

A Policy Exchange szerint ugyanakkor a BBC a sporton kívül is sok, igen költséges versenyvállalkozásba vág bele, a saját készítésű minőségi műsorok rovására. A jelentés felemlíti, hogy a BBC elhalászott a vetélytársak elől egy amerikai tévésorozatot, amelynek minden egyes epizódjáért 400 ezer font (120 millió forint) sugárzási díjat kell fizetni az amerikai NBC tévétársaságnak.

A kutatóintézet általánosságban megállapítja: a jelenlegi brit műsorszóró rendszert az 1950-es években hozták létre, és a XX. században kiépített analóg intézmények “riasztóan elavulttá váltak”. A szervezet szerint ezért “drámai mértékben át kell gondolni” a közszolgálati műsorszolgáltatást, ha azt a “teljesen új korszakban” is fenn akarják tartani.

Eközben az ellenzéki konzervatívok egy prominens képviselője, Daniel Hannan egyenesen a BBC felszámolását szorgalmazza. Hannan a Mirror szerint “azzal kérkedik”, hogy ő már nem is fizeti az évi 142,50 fontos előfizetési díjat, és ha “más sem fizetné, a rendszer magától összeomlana”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik