Nagyvilág

“Több ezer” halott a Haiti földrengésben

Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Haitit. Az áldozatok száma több száz, mások szerint akár több ezer is lehet. A földrengés a Richter-skála szerinti 7.0 fokozatú volt és több mint egy percig tartott.

Az amerikai földtani intézet 7,0-ás fokozatúra becsülte a földmozgás erejét, az adat többszöri pontosítása után. A földrengés központja a karibi szigetország belsejében volt, alig 16 kilométerre nyugatra a fővárostól, Port-au-Prince-től, és mindössze 10 kilométeres mélységben. Az első, nagy erejű földmozgást két, ugyancsak erőteljes, 5,9-es és 5,5-ös fokozatú utórengés követte.

Több száz halálos áldozata lehet a haiti földrengésnek csupán a fővárosban, Port-au-Prince-ben, és hatalmas károk keletkeztek – jelentette szerdán a Haiti Press Network hírügynökség.

fotó: MTI/EPA

fotó: MTI/EPA

Televíziós felvételeken látszik, hogy a több milliós városban sok épület összeomlott. Az utcákon rengeteg sebesült fekszik.
Egy újságíró helyszíni beszámolója szerint lakosok elkezdtek fosztogatni üzleteket a fővárostól északra. A riporter szintén számos holttestet és sebesültet látott az utcákon. Többen az utcán töltötték az éjszakát azok közül is, akiknek a háza nem dőlt össze, de féltek az esetleges további rengésektől.

Összeomlott az ENSZ-székház

Teljesen összeomlott a keddi haiti földrengésben az ENSZ haiti békefenntartó missziójának főhadiszállása, s a központ személyzetéből sokaknak ismeretlen a sorsa – közölte Alain Le Roy, a misszió vezetője.

Le Roy újságíróknak elmondta, hogy a misszió katonái ott vannak az ötszintes épületnél és próbálkoznak a mentéssel, de egyelőre “senkit sem sikerült kimenteniük” a romok alól.
A korábbi hírek még arról számoltak be, hogy súlyos károk keletkeztek a misszió (MINUSTAH) főhadiszállásának épületében, illetve más ENSZ-létesítményekben.

Kétszáz éve nem történt hasonló

Az amerikai földtani intézet egyik szakembere szerint több mint kétszáz éve nem volt ilyen nagy erejű földrengés a térségben.
Egy katolikus segélyszolgálat egyik képviselője, Karel Zelenka Port-au-Prince-ből telefonon azt mondta, hogy “ezrek halhattak meg” a földrengésben.

Az amerikai hírügynökség munkatársa jelentette, hogy Petionville településen összedőlt egy kórház. Szemtanúk szerint Port-au-Prince-ben is épületek dőltek össze, és segélykiáltásokat lehet hallani a romok alatt rekedtektől. A CNN szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy szerte a fővárosban súlyos károkat okozott a földrengés.

A haiti rádió szerint károk keletkeztek az elnöki palotában – René Préval államfőnek nem esett baja -, de megrongálódott számos más középület is, beleértve a parlamentet is.
Súlyos károk keletkeztek az ENSZ haiti főhadiszállásának épületében, illetve más ENSZ-létesítményekben. A csaknem tízezer fős ENSZ-misszió (MINUSTAH) sok tagjának ismeretlen a sorsa. A MINUSTAH rendőri és katonai békefenntartó missziójában közel ötven ország képviselteti magát, de Magyarország nem vesz részt benne.

Káosz uralkodik

Szemtanúk szerint káosz uralkodik, és az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálják kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és kutatnak eltűnt hozzátartozóik után az est beállta után is.

Raymond Joseph, Haiti egyesült államokbeli nagykövete a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a földrengésnek valószínűleg “katasztrofális” következményei lesznek az elszegényedett országra.
Barack Obama amerikai elnök közleményében tudatta, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a haiti helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, “gondolatokban és fohászokban” velük van. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Az Egyesült Államok 72 fős katasztrófaelhárító csoportot küld a karibi szigetországba. A mentőszakemberek hat keresőkutyával, és csaknem 48 tonna mentőfelszereléssel érkeznek a helyszínre. Az amerikai elnök utasítást adott humanitárius segély előkészítésére, s Kanada, illetve Venezuela is segélyt ajánlott fel a bajba jutott országnak.

A haiti földrengés erejét mutatja, hogy erőteljes földmozgást lehetett érezni a Port-au-Prince-től közel 400 kilométerre fekvő a kelet-kubai Santiago városában is. A 7-es fokozatú vagy annál erősebb földrengések súlyos károkat okozhatnak nagy kiterjedésű térségben. Don Blakeman, az amerikai földtani intézet elemzője is úgy vélekedett, hogy a későbbiekben súlyos károkról és áldozatokra érkeznek majd hírek.

A földrengés miatt a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el a karibi térség egyes országaira, Haitira, a Dominikai Köztársaságra, Kubára és a Bahama-szigetekre vonatkozóan, de később lefújták a riasztást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik