Nagyvilág

Meggyilkolták az iráni atomprogram kulcsemberét

Egy elrejtett bomba végzett Irán egyik vezető tudósával, aki az atomprogram kulcsemberének számított. A helyi médiában már elindultak a találgatások arról, hogy kinek állt érdekében a merénylet.

Meggyilkolták lakása közelében Masszud Ali Mohammadit, Irán egyik vezető tudósát, aki az egyik kulcsembere volt az ország nemzetközileg is vitatott atomprogramjának. Mohammadit egy, motorbiciklire szíjazott csomagba rejtett bomba ölte meg, amit távirányítással hoztak működésbe, amikor elment a jármű mellett, hogy beszálljon kocsijába – számolt be az aljazeera.net.

Az iráni médiában azonnal az Egyesült Államok titkosszolgálatát, illetve Izraelt vádolták meg a merénylettel azok a lapok, amelyeket a kormány ellenőriz. Egy helyi lap megszólaltatta a Teheráni Egyetem természettudományi fakultásának vezetőjét, Ali Magharit, aki elmondta, hogy kollégája kiváló tudós volt, de semmilyen politikai tevékenységet nem végzett. Ennek ellentmond az iráni arab nyelvű tévécsatorna, az Al-Alam kommentárja, mely Mohammadit „hezbollah oktatóként” említette; ami az ottani politikai zsargonban a kormány támogatóját jelenti.

Mindennek ellenére, Mohammadi neve az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnt fel olyan listákon is, amelyeken az ellenzék támogatóit sorolták fel, illetve, amelyeket a Mahmud Ahmadinezsád elnök rezsimjével elégedetlenekről állítottak össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik