Nagyvilág

Még 30 milliárdot akar Obama a háborúkra

Barack Obama további 33 milliárd dollárt csoportosítana át az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére. Ugyanis a 2009 végén kiküldött csapatokat, akik összesen 30 ezer főt tesznek ki, ebből szeretné finanszírozni.

Az Obama-kormányzat azt tervezi, hogy további 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére – jelentette az AP amerikai hírügynökség névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesekre hivatkozva. Ezt a pént a védelmi tárcának, 2011-ig odaítélt, rekordösszegű, 708 milliárd dolláros évi költségvetésen felül kérték. Azért van rá szükség, mert Barack Obama amerikai elnök 2009 végén további 30 ezer amerikai katona afganisztáni kiküldéséről döntött és ezt az akciót finanszírozni kell.

Az amerikai képviselőház decemberben fogadta el az idei védelmi költségvetést, amely teljes összege, a háborús kiadásokkal együtt, 636 milliárd dollárra rúgott. Elemzők már korábban megállapították, hogy a Pentagon műveleteit 2010. szeptember 30-ig fedező költségvetés, ami 124 milliárd dollárt irányozott elő nem lesz elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik