Nagyvilág

Bukhat az ír kormány a miniszterelnök felesége miatt

Lemondásra szólították fel Peter Robinson északír kormányfőt a felesége botrányos ügye miatt.

David Trimble, a kormánykoalícióban részt vevő Ulsteri Unionista Párt (UUP) elnöke, Észak-Írország korábbi miniszterelnöke kijelentette vasárnap este: Robinson elveszítette szavahihetőségét. Arra számít, hogy a kormányfő “néhány napon belül” lemond hivataláról – mondta Trimble a BBC-nek adott interjúban.

A miniszterelnök azt követően került kellemetlen helyzetbe múlt hét végén, hogy kiderült: felesége, a 60 éves Iris Robinson 2008-ban viszonyt folytatott egy akkor 19 éves fiatalemberrel. Súlyosbítja a dolgot, hogy az illetőnek – politikai befolyását felhasználva – anyagi támogatást szerzett étterme megnyitásához.

Iris Robinson tagja mind az északír, mind pedig a londoni parlamentnek. Az affér kipattanása nyomán mindkét mandátumát vissza kell adnia, és távoznia kell a protestáns Demokratikus Unionista Pártból (DUP) is.

A botrány a férjét is érinti, aki állítólag tudott a fenti ügyekről, bár ő maga tagadja, hogy tudomása lett volna felesége kétes üzleti ügyeiről. Robinson vasárnap késő este bejelentette, hogy feleségét beszállították egy belfasti klinikára, ahol pszichiátriai kezelést kap. Az asszony a hírek szerint hosszabb ideje súlyos depresszióval küzd.

Peter Robinson olyan kormány élén áll, amelyben a korábbi ellenségek, a protestáns DUP és a katolikus Sinn Féin együtt vesznek részt. Lemondása előrehozott választásokat eredményezhet Észak-Írországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik