Nagyvilág

Amerikaiak váltják a briteket Afganisztán legveszélyesebb részén

Londoni lapértesülés szerint a brit csapatokat kivonják a dél-afganisztáni Hilmend tartomány legveszélyesebb részeiről, s helyettük amerikai katonák veszik át az ellenőrzést.

A Times című újság szombaton azt írta, hogy az Afganisztánban állomásozó brit és amerikai erők parancsnokságai közösen dolgozták ki a tervet, amelynek alapján márciustól kezdve Hilmend északi részeiről átcsoportosítják a brit katonákat.

Musza-Kala, Kadzsaki és talán Szangin térsége, ahol a britek jelentős veszteségeket szenvedtek az utóbbi hónapokban, amerikai felügyelet alá kerül. A brit erőket a tartomány központi körzeteiben vonják össze, s alapvetően az lesz a feladatuk, hogy szavatolják a biztonságot a nagy városokban. A brit csapatoknak eleve ez lett volna a küldetése, de Hamid Karzai afgán elnök kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy gyakorlatilag a tartomány teljes területén szórják szét a katonákat – írta a Times.

Az Egyesült Államok új Afganisztán-stratégiájának egyik kulcseleme, hogy erősítsék az ellenőrzést a nagy városok felett. Ennek egyrészt az a célja, hogy a lakosság minél nagyobb körében erősítsék a központi afgán kormány befolyását. Másrészt azt akarják elérni, hogy a táliboknak minél kevesebb lehetőségük legyen újoncokat verbuválni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik