Nagyvilág

Újabb kifogás a testszkenner ellen

Az EU antiterrorista szakértője szerint személyiségi jogi aggályokat is felvet a letapogatott adatok tárolása.

Az Európai Unió terrorizmus elleni harcának koordinátora szerint nem szabad tárolni, hanem az utasellenőrzés után azonnal meg kell semmisíteni az úgynevezett testszkennerrel nyert adatokat.

Szombati brüsszeli médiajelentés szerint Gilles de Kerchove úgy nyilatkozott, hogy a testszkenner általános repülőtéri bevezetése nagyon hasznos lenne terrorelhárítási szempontból, de a magánszféra védelme jegyében elő kell írni azt is, hogy az utasvizsgálat után az ilyen berendezéssel nyert adatokat azonnal meg kell semmisíteni.

A készülékkel kapcsolatos vita azután éledt fel Európában, hogy karácsonykor egy nigériai fiatalember az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezettel kísérelt meg – igaz, sikertelen – öngyilkos merényletet egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgép fedélzetén. De Kerchove szerint a testszkenner, amely – az egyszerű fémdetektorral ellentétben minden szokatlan tárgyat észlel a ruha alatt is, miközben kirajzolja a meztelen test körvonalait – nyilvánvalóan kimutatta volna a rejtett tárgyat.

Az amszterdami Schiphol repülőterén már üzembe helyeztek testszkennereket az Amerikába tartó járatok utasainak ellenőrzésére, és a bevezetés mellett döntöttek a britek és az olaszok is. Számos más uniós államban azonban erősek az aggályok, főként a privát szféra védelme jegyében, de időnként olyan félelmek is megfogalmazódnak, hogy az átvilágító szkenner technológiája ártalmas lehet az egészségre. Ez utóbbi feltételezést több szakember cáfolja, illetve az ártalmakat elhanyagolható mértékűnek tartja, de a vita egyelőre nem jutott nyugvópontra.

Az EU-országok polgári repülésügyi szakemberei a minap Brüsszelben tanácskoztak a kérdésről, de csak arra jutottak, hogy szükség lenne egységes európai álláspontra. Az Európai Bizottságnak a testszkenner általános bevezetésére vonatkozó javaslata egyszer már megfeneklett az Európai Parlament ellenállásán, és a José Manuel Barroso vezette testület egyelőre kivár újabb indítvány előterjesztésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik