Nagyvilág

Új válság jöhet a kínai ingatlanbuborék miatt

Soha nem kerültek olyan sokba az ingatlanok kínában, mint most, ezért a megélhetés is többe kerül. Elemzők szerint ha kidurran a kínai ingatlanpiaci buborék, akkor újabb válság indulhat útjára.

A kínai nagyvárosokban egy év alatt az egekbe szöktek az ingatlanárak a kormány gazdaságélénkítő programjának köszönhetően. Volt, ahol egy év alatt több mint 60 százalékos áremelkedést regisztráltak. A lakásárakkal együtt a megélhetési költségek is emelkedtek, ezért elemzők tartanak tőle, hogy a kínai ingatlanpiaci buborék kidurranása újabb válságot indíthat el – áll a Financial Times tudósításában.

A növekvő ingatlanpiaci feszültségeket jól mutatja, hogy a kommunista vezetés nemrég betiltotta a Csigaház című népszerű szappanoperát, ugyanis a sorozat az ingatlanpiaci korrupcióval és a magas lakásárak miatt emelkedő megélhetési problémákkal is foglalkozott.

Intő jel az is, hogy az elmúlt években épült luxusingatlanok közül egyre több áll üresen. Igaz ugyan, hogy a kínai lakosság sokkal kevésbé adósodott el, mint a nyugati, ám a jövedelmekre vetítve a lakásárak Kínában a legmagasabbak a világon. Piaci szakértők szerint ingatlanadó bevezetésével kellene lehűteni a túlhevült lakáspiacot.

A kínai vezetés már évek óta tervezi, hogy adót vet ki az ingatlanok után, ám a középosztály elégedetlenségétől való félelem mindezidáig megakadályozta a lépést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik