Nagyvilág

Maga alá temette a hó Németországot

Szinte példátlan módon az egész ország hótakaró alatt van. A kitartó hószakadást viharos szél kíséri, az ország közlekedése gyakorlatilag megbénult

Beteljesültek az előrejelzések, szombatra bekövetkezett az előre megjósolt hókáosz Németországban. A több napja tartó fagy és hóesés után a helyzet tovább súlyosbodott, szerte az országban kora reggeltől újabb erős havazás kezdődött, amely még az esti órákban is tartott. Az időjárási viszontagságokat szinte mindenütt hatalmas szélvihar fokozta.

Az ítéletidő feltartóztathatatlanul tört utat magának a déli Bajorországtól és Baden-Württembergtől az ország középső részén keresztül egészen az északi tartományokig. A kora délutáni mérleg: több száz, súlyos sérülésekkel járó közlekedési baleset, a hó és a jég miatt árokba fordult autók tömkelege, hatalmas dugók, különösen a német-francia határon, ahol a kamionforgalom teljesen leállt. Az egyes helyeken a 100 kilométeres sebességet is meghaladó szél a havat az autók szélvédőjére fújta, a közlekedést rendkívüli módon megnehezítve.

Több helyütt teljesen megbénult a közúti és a vasúti közlekedés, és óriási fennakadások keletkeztek a légi közlekedésben is. A frankfurti nemzetközi repülőtér órákra szinte teljesen megbénult, délutánig több mint 200 járatot töröltek. A repülőtéren rekedt több ezer utast a környező szállodákban helyezték el. De az ítéletidó miatt számos járatot töröltek több más repülőtéren is, így a berlini Tegel és a Schönefeld repülőtereken is. A lakosságot arra szólították fel, hogy lehetőleg ne keljen útra, és a hétvégét az emberek inkább otthonaikban töltsék. Enyhüléssel ugyanis a meteorológusok szerint a hét végén semmiképp nem lehet számolnia, sőt vasárnapra újabb havazást jövendöltek.

Az országot teljes egészében hótakaró borítja, amire hosszú idő óta nem volt példa. A szövetségi időjárási szolgálat szerint a hótakaró vastagsága egyes helyeken a 30 centimétert is meghaladja. A helyzet súlyosságát jelzi: a német kormány az energiaszolgáltatókat arra intette, hogy készüljenek fel a rendkívüli helyzetre. A lakosságvédelmi, illetve katasztrófaelhárítási hivatal pedig azt tanácsolta a lakosságnak, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű élelmiszert szerezzen be, és biztonsági okokból gondoskodjon az ivóvíz- és gyógyszerkészletekről, valamint áramkimaradás esetére gyertyákról is.

Németországban legutóbb a hetvenes évek végén volt hasonló ítéletidő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik