Nagyvilág

Újraközölték a Mohamed-karikatúrákat

Megjelentette pénteki számában az Aftenposten norvég napilap az iszlám világban nagy felháborodást keltő Mohamed-karikatúrák néhány darabját.

Az újság az iszlám prófétát ábrázoló gúnyrajzok alkotójáról, a dán Kurt Westergaardról közölt cikket, és annak illusztrálásához mellékelt az eredeti 12 karikatúra közül hatot.

Westergaard az eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban 2005 szeptemberében megjelent karikatúrák miatt több fenyegetést is kapott. Január 1-jén egy szélsőséges iszlamista szervezettel és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatot tartó szomáliai férfi akart behatolni a karikaturista házába késsel és baltával felfegyverkezve, de a rendőrök időben kiérkeztek, és meglőtték a támadót.

Az Aftenposten főszerkesztője azt írta a cikkben, hogy a rajzok szerzőjét ért agresszív támadás tükrében “természetesnek és indokoltnak” tartják az alkotások újraközlését, amelyek az ügy hátterében állnak. Az Aftenposten 2005 őszén, a rajzok keltette botrány kezdetén egyszer már leközölte a 12 karikatúrát. A legismertebb rajz az iszlám prófétáját egy bombával a turbánjában ábrázolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik