Nagyvilág

Nem javul a hóhelyzet Európában

A hatalmas hóesés és hófúvás továbbra is fennakadásokat okoz Európában. A pénteki jelentések szerint marad a szokatlanul kemény tél Dél-Európában is.

Akadozik az Eurostar

Franciaország túlnyomó részén jelentős mennyiségű csapadék, zömében hó esett, ami elérte a Földközi-tenger környékét is. Számos autópályát lezártak, a kamionforgalmat leállították. Több helyütt szünetel az oktatás, mert az iskolai buszok nem közlekednek. Fennakadások voltak Párizs tömegközlekedésében is, a fővárost Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar korareggeli és későesti járatait törölték az angliai mostoha időjárási viszonyok miatt.

Viharok Mallorcán

Különösen Észak-Spanyolország érezhető a már előre beharangozott “sarkvidéki” hideg, a közlekedést az ország nagy részén nehezíti a jeges eső és hó. Galíciában megbénította a forgalmat a hatalmas mennyiségű hó, és sok utat zártak le országszerte. Mallorca szigetén orkánszerű viharok vittek végbe nagy pusztítást, Palma de Mallorca kikötőjét a terebélyes hullámok miatt le kellett zárni. Viszont kellemes tavaszias, 20 fok meleggel az időjárás a Kanári-szigeteken.

Félméteres hó

Svájcban a Szent Gotthárd-hágót és Szent Bernát-hágóhoz vezető útvonalat lezárták pénteken a teherforgalom elől, a nagy hó miatt Közép-Svájcban és Tessinben minden kamiont megállítottak, és külön parkolókba irányítottak. A figyelmeztetések szerint az egész országban további havazás várható, a hótakaró vastagsága elérheti a fél métert is.

140-en fagytak meg

Lengyelországban a rendkívüli fagy az utolsó két napban kilenc halálos áldozatot követelt, így november óta csaknem 140-en haltak meg testük vészes kihülése következtében, majdnem kétszer annyian, mint az előző év hasonló időszakában. Az áldozatok főként 35 és 50 év közötti hajléktalanok, halálukban az alkoholfogyasztás is közrejátszott.

2500 hómunkás

Több mint 200 településen nincs áram Ukrajna középső és keleti részén a csütörtökön átvonult heves szélvihar és havazás miatt. Több mint háromszáz buszjáratot töröltek, míg Ukrajna déli részén 15 vonatnál regisztráltak késést. Az ukrán közlekedési minisztérium szerint a főutakon és az alsóbbrendű utakon nincs fennakadás a személyautók közlekedésében. A térségben kétezer jármű és két és félezer hómunkás dolgozik a nagy mennyiségű hó eltakarításán.

Albániában a folyók áradása már nemcsak északot, de az ország többi részét is érinti, Shkodra városa környékén kétezer házat és 9 ezer hektárnyi termőföldet öntött el a víz, 3500 embert kellett kimenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik