Nagyvilág

A guantánamóiak ötöde folytatja a terrorizmust

A guantánamói börtöntábor szabadon engedett foglyai közül minden ötödik ismét terrorizmusra adja a fejét - közölték szerdán washingtoni illetékesek egy védelmi minisztériumi jelentésre hivatkozva.

A “visszatérők” számáról szóló első jelentés 2008. decemberében látott napvilágot, s abban a Pentagon 11 százalékra tette azon elengedett foglyok számát, akik szabadulásuk után visszatértek a terrorizmus világába. Az öt hónappal később, tavaly áprilisban közzétett jelentés már 14 százalékra becsülte az arányukat.

Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője szerdán közölte, hogy elkészült a legújabb jelentés, de egyelőre titkosított. A szóvivő csak annyit mondott róla, hogy „nem fordult meg az irányzat”.

Névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesek azonban elárulták, hogy a jelentés szerint a szabadon engedett guantánamói foglyok 20 százaléka ismét terrorizmusra adja a fejét.

Eddig több mint 560 terrorizmussal gyanúsított foglyot engedtek távozni a guantánamói fogolytáborból, többségük még a Bush-kormányzat idején szabadult. Jelenleg még 198 embert tartanak fogva a Kuba szigetén található táborban, s a foglyok többsége jemeni.

Barack Obama amerikai elnök egy éve a fogolytábor felszámolását ígérte, de kedden bejelentette, hogy kormánya azonnali hatállyal felfüggesztette a foglyok átszállítását Jemenbe. Kiderült ugyanis, hogy az arab országban képezte ki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azt a nigériai férfit, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet. Napokkal a meghiúsult merénylet előtt hat jemenit engedtek haza a kubai fogolytáborból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik