Nagyvilág

Az EU szerint is aggályos a nyelvtörvény

Alátámasztja Magyarország számos aggályát a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításával kapcsolatban az a csütörtökön nyilvánosságra került, nem hivatalos vélemény, amelyet az Európai Bizottság főtitkárságának jogi szolgálata fogalmazott meg.

Balázs Péter külügyminiszter szerint az uniós kifogások alapján Magyarország szükség esetén fel tud majd lépni a szlovákiai magyarok védelmében.

A külügyminiszter kifejtette: az Európai Bizottság egyik legtekintélyesebb és legfontosabb belső részlegének számító jogi szolgálat belső véleményének az a legnagyobb jelentősége, hogy ha az abban megfogalmazott valamelyik eset konkrétan előfordul – például egy magyar munkavállalót nem alkalmaznak azért, mert nem tud elég jól szlovákul – akkor Magyarország fel tud lépni a szlovákiai magyarok védelmében.

Ehhez szükséges, hogy az ottani magyarok törvényes képviselői, alapítványok, szervezetek figyeljék és jelezzék az aggályos eseteket – mondta a miniszter. A jogi szolgálat belső véleményét a szlovákiai magyarság is használhatja – tette hozzá.

Az egyik legfontosabb kifogás, amelyet a jogi szolgálat Pozsony figyelmébe ajánlott, a büntetések kiszabására vonatkozik.

Magyar részről kezdettől fogva aggályosnak tartották, hogy a törvénysértés szankcionálására 100-tól 5000 euróig terjedő, azaz 1-től 50-szeresig terjedő tételt határoztak meg lehetséges büntetésként. Az uniós belső vélemény kifogásolja, hogy a büntetési tételek túlságosan “tág határok között mozognak” – mondta a külügyminiszter.

A jogi szolgálat véleményéről a Bruxinfo hírportál tett közzé összefoglalót csütörtök reggel. A hírportál szerint a jogi szolgálat még decemberben vizsgálta meg a végrehajtási rendelkezések tervezetét, mielőtt az arról szóló végleges kormányhatározatot elfogadták volna Pozsonyban.

Balázs Péter szerint a Bruxinfo birtokába jutott dokumentum, amely egyelőre a jogi szolgálat bizalmas, belső anyaga, valószínűleg szlovák kérésre készült el. Egész biztos, hogy a végrehajtási rendelkezések elfogadásakor Pozsony ismerte a véleményben megfogalmazott összesen 12, tartalmi és formai kifogást – mondta a külügyminiszter. Ennek ellenére a szlovák törvényhozók több intelmet figyelmen kívül hagytak Balázs Péter szerint.

A külügyminiszter elmondta: hosszabb távon számít arra, hogy Pozsony – nemzetközi nyomásra – esetleg változtathat a végrehajtási utasításon, sőt magán a törvényen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik