Nagyvilág

Párizs kárpótolja a sugárfertőzötteket

Ötven évvel a Szahara algériai részében végrehajtott első francia atomkísérletek után a francia állam megkezdi a sugárfertőzést szenvedett áldozatok kártérítését. Egyelőre nem tudni, hányan vannak.

A 2010-es költségvetésben a kormány 10 millió eurót különített el a kárpótlás céljára. A védelmi minisztérium szerint mintegy 150 ezer civil és katona vett részt a kísérleti atomrobbantásokban. Az első felszíni robbantást Franciaország 1960-ban hajtotta végre a Szaharában, majd 1966-ig további 16 – ezen belül 13 föld alatti – kísérleti atomrobbantást végeztek.

Algéria függetlenné válása után Polinéziában folytatódtak a kísérleti atomrobbantások, 1996-ig összesen 210 alkalommal. A műveletekben részt vevő katonák és részben civilek nem kaptak sugárveszély ellen védő öltözetet és eszközöket.

A francia parlament 1998-ban ratifikálta a kísérleti atomrobbantások leállítására vonatkozó nemzetközi megállapodást. A francia kormány egészen 2001-ig tagadta, hogy a robbantások során bárki is sugárfertőzést szenvedett volna. A nukleáris kísérletek veteránjainak szövetsége éveken át követelte az áldozatok kárpótlását, akik közül sokan rákban és más betegségekben szenvednek.

Eddig fáradságos módon kellett bizonyítaniuk, hogy a sugárzás okozta betegségüket. Az atomrobbantások közvetlen résztvevői mellett elvileg a érintett algériai és polinéziai térségek lakói is folyamodhatnak kártérítésért. Nem ismeretes, hogy ez összesen hány embert érinthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik