Nagyvilág

Az átvilágítás sem ér sokat

A világ egyre több repülőterén helyezik üzembe a teljes ruházatot átvilágító kapukat. Szakértők szerint azonban a fokozott ellenőrzés sem sokat ér a terroristákkal szemben, ráadásul teljes káoszt okozhat a légiközlekedésben.

Számos országban szigorították a repülőtéri biztonsági előírásokat, miután karácsonykor egy nigériai férfi hajszál híján felrobbantott egy amerikai járatot. A legtöbb helyen az egész ruházatot átvilágító berendezéseket szereltek fel, amivel próbálják kiszűrni azokat, akik robbanóanyagokkal szerelkeztek fel – tudósít a The Guardian.

Szakértők szerint a 100 ezer fontba, azaz 30 millió forintba kerülő, háromdimenziós felvételt készítő röntgen készülékek nem elegendők a terroristák megfékezésére, mert figyelmes vizsgálat szükséges ahhoz, hogy segítségükkel észrevegyék a szerkezeteket és nem mutatják ki azt, amit a testüregekbe rejtettek. Ha pedig minden utast egyesével ellenőriznének, akkor jelentősen nőne a várakozási idő és a biztonsági személyzet figyelme is lankadna.

Ezért azt javasolják, hogy csak a gyanúsan viselkedő utasokat világítanák át, vagy véletlenszerűen választanák ki a szigorúbb ellenőrzésre soroltakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik