Nagyvilág

Haláláig ülni fog a merénylő

A richmondi fellebbviteli bíróság hétfőn megerősítette a 2001. szeptember 11-i Amerikai-ellenes terrortámadások egyetlen elítéltjére kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést.

A marokkói származású, francia állampolgár Zacarias Moussaouit 2006. május 4-én ítélte hatszoros életfogytiglani börtönre a terrortámadásokban való bűnrészességért Leonie Brinkema szövetségi bíró a virginiai Alexandriában lefolytatott perben. A most 40 éves Moussaoui a szigorúan őrzött coloradói Supermax börtönben raboskodik, bármiféle amnesztia reménye nélkül.

Ügyvédjei 2008 januárjában nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, amelyben új eljárást lefolytatását kezdeményezték. Arra hivatkoztak, hogy az alexandriai perben több eljárási szabályt megsértettek, emellett Moussaoui vissza akarja vonni a bűnösségét elismerő vallomást.

A fellebbviteli bíróság háromtagú tanácsa azonban pontról pontra elutasította a kérelmet, és teljes egészében megerősítette a Moussaouira kimondott ítéletet és büntetést. Az elítéltnek még két lehetősége van a fellebbezésre, előbb a fellebbviteli bíróság teljes plénumához, majd az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához.

Moussaouit 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

A terrorista összeesküvés vádját Moussaoui már 2005-ben elismerte. 2006. március végén a korábbi állításainak ellentmondva azt vallotta: nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata, egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie. Perének során azt hangoztatta, hogy nem bánt meg semmit, sőt szeretné, ha az Egyesült Államok számára minden nap szeptember 11-e lenne.

A várt halálbüntetés elmaradása után Moussaoui azt állította, hogy valójában semmiféle kapcsolata nem volt a csaknem háromezer áldozatot követelő terrortámadásokhoz, semmit sem tudott a tervekről, és semmiféle terrorista osztagnak nem volt a tagja. Vallomásának megváltoztatását azzal indokolta, hogy rendkívül meglepődött az ítéleten, már hisz abban, hogy amerikai bíróságokon is lehetséges igazságos pert lefolytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik