Nagyvilág

Káosz a reptereken

Az Egyesült Államok hétfőtől megszigorítja a repülőgépen beutazók átvizsgálását, ezért az eddiginél jóval hosszabb becsekkolási idővel kell számolni. Egy New York-i reptéren máris pánik tört ki egy gyanúsan viselkedő férfi miatt.

A hétfőtől életbe lépő új szabályozás szerint a világ minden országából repülőgépen az Egyesült Államokba utazók körében gyakoribbak lesznek a véletlenszerű vizsgálatok. Tizennégy olyan ország esetében, amelyekhez terrorista csoportok tevékenysége köthető, minden utast részletesen átvizsgálnak. Ezek közé tartozik a Washington által a terrorizmust szponzoráló államnak tekintett Irán, Szudán, Szíria és Kuba. Ugyancsak ezen a listán van Nigéria, Jemen, Pakisztán, Afganisztán, Líbia és Szomália. A további államokat nem hozták nyilvánosságra, a The New York Times szerint köztük van Szaúd-Arábia is. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az említett országok állampolgárain kívül véletlenszerűen másokat is alávethetnek részletes ellenőrzésnek.

Azok az utasok, akik ezekből az országokból vagy ezeken keresztül utaznak az Egyesült Államokba, teljes testi motozáson esnek át, és minden poggyászukat alaposan átvizsgálják, mielőtt repülőre ülhetnének. Ezenkívül az érintett országok állampolgárait nemcsak az Egyesült Államokban, de a világ minden repülőterén át fogják vizsgálni felszállás előtt. A CNN felhívta a figyelmet, hogy bizonyos nemzetközi járatokon a pilóták utasítást adhatnak a gépen való mozgás korlátozására, valamint a párnák és takarók használatát is megtilthatják.

(MTI)

(MTI)

Pánik New York-ban

A BBC információi szerint pár órával a szigorítások életbe lépése után máris pánik tört ki a New York-i Newark International repülőtéren. Egy férfi még az ellenőrzés előtt egy biztonságiak által védett területre lépett. A C terminált azonnal lezárták, az utasokat evakuálták a területről és több gép felszállását elhalasztották. A férfit végül nem találták meg, de a biztonság kedvéért minden utast újra átvilágítottak.

Jogvédők tiltakoznak

Az
Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottság nevű jogvédő csoport
tiltakozott a repülőtéri átvilágítások szigorítása miatt. A csoport
szerint az új biztonsági szabályok – például minden pakisztáni vagy
szaúd-arábiai állampolgár átvizsgálása – veszélyesek, mert bizonyos
országok minden állampolgárát megbélyegzik, tévesen arra utalnak, hogy
a szóban forgó országok minden állampolgára feltételezhetően terrorista.

(MTI)

(MTI)

Az Egyesült Államokban azután döntöttek a szigorításról, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

A jelenleg Hawaiin nyaraló Barack Obama demokrata párti elnököt a nigériai merénylő ügye miatt máris azzal támadja a republikánus ellenzék, hogy nem fordított kellő figyelmet a terrorizmus elleni küzdelemre. Dick Cheney volt alelnök szerint Obama eddig úgy tett, mintha az Egyesült Államok nem állna háborúban. Obama hétfőn tér vissza Washingtonba, ahol másnap tanácskozik a karácsonyi merényletkísérlet kapcsán nemzetbiztonsági szakértőivel a Fehér Házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik