Nagyvilág

Az al-Kaida tagja volt a nigériai robbantó

Az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki egy amerikai repülőgépet akart felrobbantani karácsonykor. Ezt Barack Obama amerikai elnök jelentette ki, egyúttal először vádolta meg a vezetés nyíltan az Al-Kaidát.

Az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

A jelek szerint a támadó csatlakozott az al-Kaida arab-félszigeti szárnyához, amely kiképezte, ellátta robbanószerekkel és arra utasította, hogy támadja meg az Amszterdamból Detroitba tartó gépet – mondta a Hawaiin tartózkodó elnök a rádiókban és az interneten sugárzott beszédében. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vezetés nyíltan az al-Kaidát vádolta meg a merényletkísérlet végrehajtásával – írja a BBC.

Az elnök beszámolt róla, hogy megkapta az első jelentéseket a légi közlekedésben használt biztonsági átvilágítási eljárások és a terrorgyanús személyek listájának felülvizsgálatáról, és a végső eredményeket várhatóan napokon belül megkapja. “A karácsonyi incidens vizsgálata folytatódik, egyre többet tudunk meg a gyanúsítottról” – mondta Obama. Az elnök hozzátette, hogy a történtek miatt az együttműködés megerősítését tervezi a jemeni hatóságokkal és kedden Washingtonban találkozik az amerikai hírszerzés vezetőivel, hogy megvitassák, miként lehetne a jövőben megakadályozni a hasonló eseteket.

Szakértők szerint feltehetőleg a terrorista csoport Londoban szervezte be a fiatal nigériai diákot, aki csak magát sebesítette meg az akciója közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik