Nagyvilág

Rengeteg halott egy öngyilkos merényletben

Legalább negyven embert megölt egy merénylő Pakisztánban egy sportpályán.

Pakisztánban pénteken egy öngyilkos merénylő legalább 40 embert megölt és több mint százat megsebesített, amikor robbanóanyaggal teli járművét egy sportpálya közelében az égbe röpítette.

A terrorista merénylet az ország észak-nyugati határövezetében történt, Lakki Marvat környékén. Rendőrségi beszámolók szerint a pályán éppen röplabdabajnokságot tartottak, több száz fős közönséggel, és a detonációban néhány környékbeli épület is összeomlott, az áldozatok között számos gyermek van. Eddig még senki nem vállalta magára a merényletet.

Feltételezések szerint a támadással a helyieken akarnak bosszút állni, akik az utóbbi hetekben igyekeztek távol tartani településeiktől az iszlamista felkelőket. A pakisztáni hadsereg ősszel indította meg offenzíváját Dél-Vazirisztán törzsi régiójában, amely a tálib felkelők egyik legszívósabb bázisa volt. Bár a kormányerők jelentős sikereket könyvelhettek el a felkelők kifüstölésében, október óta a tálibok bosszú táplálta merényleteiben legalább ötszázan vesztették életüket.

A nap folyamán másfelől Vazirisztán északi részében egy feltehetőleg amerikai rakéta eltalált egy járművet, és megölt három tálib harcost. Névtelenséget kérő két pakisztáni hivatalos forrás szerint később a támadás helyszínén, Gundi faluban tálibok jelentek meg, és elszállították az áldozatok tetemét. Az amerikai katonai szóvivők, mint hasonló akcióknál szokásos, nem kommentálják a támadást. Jóllehet, Pakisztán nyilvánosan elítéli az esetenként polgári áldozatokat is követelő amerikai hadműveleteket, minden jel arra utal, hogy a kormányzat titokban támogatást nyújt hozzájuk.

Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban pénteken láthatóan a lakosság eleget tett a vallási és politikai vezetők felszólításának, hogy általános sztrájkkal tiltakozzon egy hétfői bombamerénylet miatt, amelyben több mint negyvenen haltak meg. Azt még nem tisztázták, hogy tálib öngyilkos akcióról van-e szó. A helyi sajtó idézte Azam Tárikot, a tálibok egyik ismert szóvivőjét, aki nem zárta ki, hogy a merényletet a felkelők egy helyi csoportja, de a központi vezetés jóváhagyása nélkül hajtotta végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik