Nagyvilág

Elrajtolt a spanyol EU-elnökség

Csütörtök éjfélkor lejárt az Európai Unió soros svéd elnökségének hivatali ideje, és hat hónapra Spanyolország vette át a stafétabotot.

Ezzel együtt megkezdődött a belga Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének két és fél évre szóló megbízatása, ami azt jelenti, hogy a december 1-jén életbe lépett Lisszaboni Szerződés értelmében mostantól a féléves rotációban egymást követő országelnökségek az egyszemélyi állandó elnök vezetésével hangolják össze a tagállamok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács tevékenységét.

A miniszteri szintű tanácsi munkában a soros elnökséget betöltő ország szakminiszterének kiemelt koordináló szerepe általános szabály szerint megmarad, ám a külügyminiszterek tanácskozásain ezentúl az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a brit Catherine Ashton bárónő elnököl majd.

Spanyolország után ez év második felében Belgium, jövő év első felében pedig Magyarország látja el a soros elnökségi teendőket. E három ország azonban egymással szorosan együttműködő triót alkot, így a spanyolok hivatalba lépésével bizonyos értelemben Magyarország szerepe is megnövekedett az uniós tagállamok kormányait megjelenítő tanácsi munkában.

Az EP illetékes szakbizottságai ebben a hónapban hallgatják meg az uniós biztosjelölteket – köztük a magyar Andor Lászlót 13-án -, majd a plenáris testület január végén szavaz a továbbra is a portugál José Manuel Barroso vezette, de személyi összetételében megújuló Európai Bizottság egészéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik