Nagyvilág

Orbánnak is üzent Robert Fico

A szlovák kormány már kész tényként kezeli, hogy a 2010-es magyar parlamenti választáson Orbán Viktor győz. Robert Fico bízik abban, hogy a szlovák és a magyar fél a jövő évben értelmesen fog viselkedni, s ezzel képes lesz a minimumra csökkenteni az esetleges kilengéseket a kétoldalú kapcsolatokban.

“A vita minden bizonnyal nagyon élénk lesz azt követően, hogy kormányzati pozícióba kerül a Fidesz, mert bármilyen nyilatkozatot is tesz Orbán Viktor, akár mint miniszterelnök, vagy ha ne adj isten valamilyen konkrét lépésekkel jönne elő, kötelességünk lesz védeni a Szlovák Köztársaság nemzeti érdekeit, de művelt, európai módon” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a kormányfő.

Példaként a szlovákiai államnyelvtörvény ügyét hozta fel. Szerinte ez a szlovák-magyar vita Pozsony hatalmas diplomácia győzelmét hozta. “Ebben az esetben a magyar fél húzza abszolút módon a rövidebbet” – jegyezte meg Robert Fico.

Tovább nőhet a feszültség

Fico szerint Orbán Viktor ismét megpróbálkozik azzal, hogy a világ minden magyarjának kormányfőjeként tűnjön fel. A szlovák miniszterelnök úgy vélte, ha ez valósággá válik, akkor tovább mélyülhet a konfliktus.

Méltatta ugyanakkor Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt, hogy a két ország közt meglévő nagy feszültség idején is hajlandó volt vele találkozni Szécsényben. Fico szerint a találkozó jelentősen hozzájárult a helyzet megnyugtatásához. A választásig nem számol újabb szlovák-magyar kormányfői tárgyalással, de partnerével egy visegrádi csúcstalálkozón még összejön.

Nem jó a viszony

A miniszterelnök mellett a szlovák államfő is megszólalt magyar kérdésben. Ivan Gasparovic szerint nem jó a szlovák-magyar viszony, s ezért a helyzetért nagymértékben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) viseli a felelősséget.

Gasparovic nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a szlovákiai magyar politikusok nemzetközi színtérre viszik a szlovákiai törvényeket. “Ez Szlovákia megkérdőjelezésével egyenlő, ami nem jó” – mondta az államfő. Gasparovic úgy vélte, minden szlovák egyenlő, egyenlő jogokkal és kötelességekkel, amit a magyar pártok politikusainak egy részének kivételével az összes nemzetiség tagjai elfogadnak Szlovákiában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik