Nagyvilág

Az auschwitzi lopás összeesküvést pénzelt volna

Jogsegélykérelemmel fordult Lengyelország Svédországhoz az auschwitzi tábor bejáratáról lelopott "Arbeit macht frei" felirat ügyében, ugyanis gyanítják, hogy egy svéd szélsőjobboldali összeesküvést finanszíroztak volna az
auschwitzi akcióból.

Lengyelország jogsegélykérelemmel folyamodik Svédországhoz annak a vizsgálatnak a keretében, amit az auschwitzi tábor bejáratáról lelopott “Arbeit macht frei”, azaz “a munka szabaddá tesz” felirat ügyében folytatnak – közölte a krakkói ügyészség.

Erre azért van szükség, mert gyanítják, hogy egy svéd szélsőjobboldali összeesküvést finanszíroztak volna az
auschwitzi akcióból. A cél a parlament és a miniszterelnök otthonának a megtámadása lett volna.

A részletekről csak annyit tudni, hogy három nappal december 18 után, amikor lelopták az ötméteres fémfeliratot, már el is fogták a majd a tetteseket, öt lengyel visszaeső bűnözőt. Ők a bűncselekményükért akár tíz év börtönt is kaphatnak, hiszen a világörökséghez tartozó elemet loptak el, ráadásul megrongálták, három darabba vágták. Ez azért derült ki, mert rábukkantak.

A lopás külföldi megrendelőjét viszont még nem tartóztatták le, de a lengyel közszolgálati televízió már beszámolt arról, hogy az ország igazságszolgáltatása tudja, ki áll a bűnügy hátterében, és már kérte is a svéd hatóságoktól a letartóztatását.

A felirat a náci Németország által 1940 és 1945 között működtetett auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor bejárata fölött állt. A lágerben a nácik 1,1 millió embert, köztük egy millió zsidót öltek meg. A tábor ma múzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik