Nagyvilág

Reménytelen helyzetbe került Tóásó

Kilenc hónapja vádemelés nélkül tartják fogva egy bolíviai börtön kétszer kétméteres cellájában a magyar Tóásó Elődöt. Élelemmel a családja látja el, ennek ellenére húsz kilót fogyott, és rendkívül rossz lelki állapotban van. Ügyvédje sem biztatja a családot, ráadásul az ő családját és cégét ért támadások miatt félő, hogy kiszáll a küzdelemből. A magyar külügy minden rendelkezésére álló eszközt kimerített.

Már kilenc hónapja egy bolíviai börtönben van a magyar-román kettős állampolgárságú Tóásó Előd, ám nővére elmondása szerint hivatalosan máig nem vádolták meg. „Bármit megtehetnek” – fogalmazott elkeseredetten lapunk kérdésére a terrorizmussal gyanúsított tanár nővére, Edit. „Ez egy csúnya politikai játszma, és attól félünk, nem lesz tisztességes eljárás.”

Kilenc hónap vádemelés nélkül

Mint az fn.hu-nak elmondta: a napokban három ellenzéki jelöltet is terrorizmussal vádoltak meg Bolíviában, így ebből kiindulva nem sok jóra számíthatnak. Ráadásul, mint Tóásó Edit kifejtette, az ügyvédjük cége és családja ellen is eljárást indítottak, így lehet, hogy fel fogja adni a küzdelmet. A család próbál harcolni, de az elmúlt 9 hónapban lényegében semmit sem sikerült elérniük az ügyben, még azt sem, hogy a személyes dolgait megkapják.

Arra a kérdésre, hogy Tóásó Előd hogyan viseli a világ egyik legkegyetlenebbjének tartott börtönét, Edit azt válaszolta, hogy a nyolcvankilós Előd húsz kilót fogyott, lelkileg pedig olyan rossz állapotban van, hogy megkérte családját, csak ők hívják fel telefonon, újságíróknak nem szeretne interjút adni. Nővére szerint Tóásó Előd egy kétszer kétméteres cellában van, egyedül, élelemmel pedig a család látja el egy Bolíviában élő magyar nőn keresztül, aki minden héten meglátogatja.

Az Eduardo Rózsa-Flores csoportjához tartozó Tóásó Elődöt 2009 áprilisában vették őrizetbe, és egy bolíviai börtönbe szállították. A védelmében egy civilszervezet, a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége segítette a családot, ők szereztek ügyvédet is, illetve a perköltségek fedezésébe is besegítettek. A családdal kötött szerződést azonban ezek után felbontották, hiszen a lovagrend megtette, amit ígért.

A szervezet szerint egyébként a bolíviai hatóságok a letartóztatás során megsértették Tóásó emberi jogait, mivel a testén látható sérülések, zúzódások arról árulkodnak, hogy Tóásó Elődöt nagyon megverték. A jelenlegi körülmények azért aggasztják különösen a családot, mert Előd szívbeteg, aki már túl van egy komoly műtéten is.

A külügy mindent megtesz

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogva tartott Tóásó Előd konzuli érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogva tartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Mint Balogh Dénes, a Külügyminisztérium helyettesszóvivője lapunknak kifejtette: Balázs Péter külügyminiszter 2009. november 13-án bolíviai partneréhez, David Choquehuanca Céspedes külügyminiszterhez eljuttatott levelében kérte a fegyveres akció ügyében a bolíviai külügyminiszter közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért partnerétől a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.

Balázs Péter külügyminiszter levelére bolíviai partnerének válasza még nem érkezett meg.

A magyar külügyi tárca jelenleg elsősorban a bolíviai vizsgálat eredményeiről, a jelenleg is folyó büntetőeljárásról szóló hivatalos bolíviai tájékoztatást várja, amely a két ország által egyaránt vállalt nemzetközi kötelezettségek alapján elvárható az ügyben.

Nincs más eszköz

Valki László nemzetközi jogász az fn.hu-t megerősítette abban, hogy a magyar diplomácia jelenleg minden lehetőségét kimerítette, hogy segítsen Tóásó Elődnek. Mint a szakértő kifejtette: a külföldön bebörtönzött magyar állampolgár konzuli segítséget kapott, azaz a legközelebbi konzuli képviselet felvette a kapcsolatot vele, meglátogatta.

Ennél magasabb szint a diplomáciai védelem, amelyben már a két ország kormányai egyeztetnek. Diplomáciai védelmet viszont csak akkor lehet kérni, ha az adott ügyben már minden jogorvoslati fórumot kimerítette, és jogellenesség gyanúja áll fönn. Mivel azonban Tóásó ügyében még csak nyomozás folyik, a magyar Külügyminisztérium nem élhet ezzel a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik