Nagyvilág

Polgármester vagy zeneszerző lehet a horvát elnök

Ivo Josipovic ellenzéki szociáldemokrata jelölt és Milan Bandic, Zágráb polgármestere mérkőzik meg a horvát elnökválasztás második fordulójában, miután a voksolás vasárnapi első fordulójában egyikük sem szerezte meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget - közölte az országos választási iroda a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása alapján.

A hivatalos adatok szerint a baloldali Josipovic a voksok 32,44, míg ellenfele, a populizmussal vádolt, befolyásos Bandic pedig a 14,84 százalékát szerezte meg.

Ez az eredmény szinte hajszálpontosan megfelel az urnazárást közvetlenül követő felméréseknek. A második fordulót várhatóan január 10-én tartják meg.

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje, Andrija Hebrang volt egészségügyi miniszter a szavazatok 12,01 százalékával a harmadik helyen végzett. A választáson 12 jelölt indult.

A kormánypárt jelöltjének rossz szereplését a korábbi felmérések már előrevetítették; Hebrang népszerűtlensége tükrözi az általános elégedetlenséget a kormány teljesítményével, a nagy – novemberben 16,1 százalékos – munkanélküliséggel és az alacsony életszínvonallal.

Josipovic, az újonc

Az 52 éves Josipovic jogászprofesszor és zeneszerző, a politikai küzdőtéren újoncnak számít. Az első választási forduló eredményeinek az ismeretében mondott nyilatkozatában úgy vélte: az igazság győzedelmeskedett. Arra a kérte a választókat, hogy a második menetben is az igazságra, egy jobb Horvátországra, a világosságra és ne a sötétségre szavazzanak.

Bandicot kizárták

Fő riválisát, Bandicot nemrég zárták ki a Horvátországi Szociáldemokrata Pártból (SDP), mert függetlenként jelölte magát az elnökválasztáson. A politikus 2000 óta áll a horvát főváros élén. A helyi sajtó megszellőztette, hogy korrupciós ügyekbe keveredett, de Bandic sohasem került összeütközésbe a törvénnyel.

Az első forduló utáni nyilatkozatában azt hangoztatta: Horvátországnak egy eltökélt, szabad, a politikai pártok befolyásától mentes elnökre van szüksége.

A legmagasabb közjogi méltóságért folyó küzdelemben állva maradt két politikus elképzelései megegyeznek abban, hogy mindketten szeretnék Horvátországot mielőbb az Európai Unió tagállamai között látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik