Nagyvilág

A magyar választásokban bízik a szlovák külügyminiszter

A szlovák külügyminiszter óvott a feszültség folytatódásától a szlovák-magyar kapcsolatokban, és reményét fejezte ki, hogy a 2010 tavaszán esedékes magyar parlamenti választásokat követően javulni fog a két ország viszonya.

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kapcsolatainkat olyan légkörben alakítsuk, amely az elmúlt nyárra és őszre volt jellemző” – magyarázta Miroslav Lajcák az Aktuálne.sk szlovák hírportálnak adott hétfői nyilatkozatában. “Mindenki számára világos kell legyen, hogy ha ez az irányzat folytatódik, mindkét ország jó híre olyan csorbát szenved, hogy képtelenek lesznek érdekeik hatékony védelmezésére” – figyelmeztetett.

Lajcák szerint a szlovák nyelvtörvény módosítására adott magyar válasz nem áll arányban az elfogadott jogszabállyal, és a két ország viszonyának romlásához vezet. Reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok a 2010 tavaszán rendezendő magyar parlamenti választásokat követően javulni fognak. Mindkét félnek tudomásul kell vennie, hogy a feszültség fokozása mindkét országnak árt – figyelmeztetett.

Lajcák védelmébe vette a szlovák kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Pártot azokkal a vádakkal szemben, melyek szerint az magyarellenes kijelentéseivel szítaná a szlovák-magyar feszültséget. Egyúttal kijelentette, hogy a magyar társadalom jelenlegi állapota aggodalomra ad okot.

“Amit rólunk elmondtak, a nürnbergi törvényektől kezdve a rasszizmusig, népirtásig, holokausztig, fasizmusig és az Európai Parlamentben folytatott iszonyatos gyűlöletkampányig, félelemmel tölt el engem a magyar társadalom jelenlegi állapotát illetően, ahogyan azt a magyar média és értelmiség bizonyos tükörként vagy barométerként jelzi” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik