Nagyvilág

Elkezdődött az elnökválasztás Horvátországban

Horvátországban megkezdődtek vasárnap az elnökválasztások.

Az államfői tisztség megszerzéséért 12 jelölt verseng. A szociáldemokraták jelöltjét, Ivo Josipovic 52 éves jogászprofesszort, zeneszerzőt tartják a legesélyesebbnek.

A politikában újoncnak számító, karizmát nélkülöző jogászprofesszor legnagyobb riválisa Zágráb populizmussal vádolt, befolyásos polgármestere, Milan Bandic – akit nemrég zártak ki a Horvátországi Szociáldemokrata Pártból (SDP) -, illetve Nadan Vidosevic dúsgazdag üzletember, a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori tagja.

Közvélemény-kutatások szerint a HDZ jelöltjének, Andrija Hebrang volt egészségügyi miniszternek nincs esélye arra, hogy bekerüljön a második fordulóba. Elemzők szerint a jelölt népszerűtlensége tükrözi az általános elégedetlenséget a kormánypárt teljesítményével, a magas munkanélküliséggel és az alacsony életszínvonallal.

Közvélemény-kutatásokból arra lehet következtetni, hogy az első fordulóban egyetlen jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint felét. A két legtöbb szavazatot kapott jelöltről 2010. január 10-én szavaznak.

A leköszönő államfő, Stjepan Mesic 2000 óta vezeti az országot, 2005-ben választották újra elnökké. A horvát alkotmány értelmében a köztársaság elnököt közvetlenül választják meg öt évre, és csak egyszer lehet újraválasztani.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint este hét órakor zárnak. A hivatalos eredmények a szavazás lezárása után öt órával várhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik